Advarer Ulltveit-Moe mot å spille «russisk rulett» med pengene sine

LILLEHAMMER (NRK): Ifølge landbruksministeren har investor Jens Ulltveit-Moe ingen grunn til å kjøpe opp matjord med mindre han tenker å drive landbruk.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det ikke blir fritt frem for investorer i norsk landbruk dersom regjeringen opphever konsesjonsreglene.

– Jeg mener det er feil å kjøpe opp landbrukseiendom for å spekulere og bygge kjøpesenter, men jeg mener det er riktig for å legge til rette for at flere unge skal få kjøpe gårder, sier Sylvi Listhaug.

Valglogo

– Jeg liker ikke kjøpesenter på matjord. Jeg ønsker aktive gårdbrukere, sa Sylvi Listhaug under kveldens debatt fra Lillehammer.

Bønder frykter landbruket raseres dersom gårdsbruk kan selges fritt på det åpne markedet. Men investorer som Jens-Ulltveit Moe, derimot, håper regjeringens planer om fri omsetning av gårdsbruk, fri prissetting og ingen boplikt blir vedtatt så fort som mulig.

Tidligere i kveld sa han til NRK at «det er avgjort interessant å kjøpe matjord for å bruke den til næringsutvikling og boliger».

Men under kveldens valgdebatt helte Listhaug kaldt vann i årene på investorens planer.

– Ulltveit-Moe ville spilt russisk rulett med pengene sine om han investerte i disse eiendommene. Det er fordi vi har jordvern her i landet, og myndigheter som følger med lokalt og griper inn når det er nødvendig og sørger for at vi bygger ned så lite som nødvendig.

Det er avgjort interessant å kjøpe matjord for å bruke den til næringsutvikling og boliger. Det er helt bortreist å dyrke korn like i nærheten av Oslo og andre store byer.

Jens Ulltveit-Moe / NRK 07.09.15

Ulltveit-Moe fastholder mandag kveld at kjøpesentre, industri og boliger på matjord er berikende for samfunnet.

– Jeg synes den underliggende ideen om at Norge skal være selvforsynt med mat fra jordbruket er merkelig. Den økonomiske verdien av jord bestemmes av hva den brukes til, sier han til NRK.

Deler ikke Ulltveit-Moes visjoner

Men Listhaug presiserer at selv om hun vil fjerne konsesjonsplikten, så vil driveplikten bestå.

– Det er altså ikke sånn at man kan gå å kjøpe seg et gårdsbruk og tenke at «nå skal jeg bygge bolig eller nå skal jeg bygge kjøpesenter». Det må man søke om, og jordvernet er strengt rundt omkring, sier hun.

For nesten ett år siden sendte regjeringen et forslag om å oppheve konsesjonsloven og boplikten ut på høring.

Hensikten er å styrke den private eiendomsretten og føre til at flere eiendommer kommer for salg slik at det blir lettere for folk å komme seg inn i landbruket.

Ragnhild Duserud (24) er kornbonde i Eidsberg. Hun er bekymret for regjeringens planer om å oppheve konsesjonsloven.

Kritikerne advarer mot at Listhaugs forslag på sikt kan føre til at norsk matjord blir kjøpt opp av internasjonale selskaper som investerer i landbruk.

Som NRK fortalte tidligere i kveld frykter de «danske tilstander», der forsikringsselskaper har sikret seg noe av den beste matjorda etter at landbruket ble liberalisert.

Vedum advarer

Opposisjonen, med Sp og Ap i spissen, er også bekymret for at gårdsbruk blir gjort om til fritidsboliger.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum skjønner godt at investorer som Ulltveit-Moe gnir seg i hendene av regjeringens planer om å fjerne konsesjonsplikten.

– Når det ikke skal være noen reguleringer på hvem som kan eie, så kan store investorer som han kjøpe store landområder rundt byer som Oslo. Alle som kjøper jord vet at land er noe man ikke kan produsere mer av. Hvis du er tålmodig nok, og arealene ligger attraktivt til, så vil du på sikt få dem omdisponert.

Allerede i dag inngår næringsutviklere opsjonsavtaler i millionklassen for å sikre seg jord i håp om at den blir omregulert.

– Det er den politikken regjeringen legger opp til. De har sagt ja til alle store utbygginger som er kommet på deres bord. De sier de er for jordvern, men i praksis har de gjort det motsatte, sier Vedum.

Sp-lederen viser blant annet til at Listhaug ga grønt lys for å bygge IKEA på matjord i Vestby, og at regjeringen godkjente 5000 nye boliger på dyrket mark i Trondheim.

– Av og til behov for å bygge ned

Listhaug avviser at regjeringen sier én ting, og gjør noe annet.

– Av og til så er det slik at noen hensyn gjør at det er behov for å bygge ned, for eksempel når man skal bygge ut jernbanene og veier. Da går det med noe jord, men vi skal gjøre alt vi kan for å unngå det, sier hun til NRK.

Regjeringen har ennå ikke fremmet et lovforslaget om å fjerne konsesjonsplikten for Stortinget. Samarbeidspartiene KrF og Venstre vil ikke ta stilling til forslaget før det skjer.

– Vi jobber med den, og jeg tør ikke love noe tidspunkt nå. Vi har allerede levert sak til Stortinget på priskontrollen, slik at politikere og byråkrater ikke kan bestemme prisen, sier Listhaug.

Sp-lederen mener Norge er et småskalaland, og har ikke tro på stordriftsfordeler i norsk landbruk.

SISTE NYTT

Siste meldinger