Advarer Per Sandberg mot forskervendetta

SV mener fiskeriminister Per Sandberg (Frp) må passes på slik at han ikke driver personlig vendetta mot kritiske forskere. De støtter forskeren som fikk kjeft av Sandberg etter TV-debatt om oppdrett.

Per Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) ønsker å tilrettelegge for sterk vekst i oppdrettsnæringen. Allerede i januar var han i klinsj med forskere som uttalte seg kritisk om vekst, å lenge lakseoppdretterne ikke har lusa under kontroll.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Torgeir Knag Fylkesnes

Fylkesnes tror ikke Sandberg skjønner at kritisk oppdrettsforskning er til det beste for næringa akkurat nå.

Foto: Carsten Aniksdal

Torsdag morgen fortalte NRK om forsker Jon Olaf Olaussen som følte seg verbalt angrepet etter Debatten på NRK i forrige uke, der oppdrettsnæringen var tema.

I Debatten deltok også SVs næringspolitiske talsmann, Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms, som sier at Stortinget fremover må passe ekstra på Sandberg og hans forhold til kritiske forskere.

– Det var tydelig både under og etter debatten, at her var det noe som ikke stemte. Jeg oppfattet at forskeren kom med saklig kritikk, men at Sandberg tok uttalelsene personlig, sier Fylkesnes.

Fiskeriministeren kom med verbale angrep på forsker etter TV-debatt om oppdrettsnæringen. – Sandberg sa han ikke ville han noe med sånne som meg å gjøre, sier oppdrettskritisk professor.

VIDEO: Det ble opphetet debatt da Per Sandberg og forsker Jon Olaf Olaussen møttes i Debatten sist torsdag.

Mener Sandberg skaper fryktkultur

Fylkesnes sier han framover vil holde et øye med Sandberg fordi ministeren, etter hans mening, sprer fryktkultur i forskermiljøene.

– Vi kommer til å passe på at ingen forskere i dette landet som driver kritisk forskning blir rammet fordi en minister ser på det som negativt og tar oppdrettskritikk personlig, sier Fylkesnes.

Jeg registrerer at Olaussen er mer opptatt av å få oppmerksomhet enn å fortelle sannheten.

Per Sandberg, fiskeriminister (FrP)

Under sending var det høy temperatur mellom Sandberg og forsker Jon Olaf Olaussen, som er professor i ressursforvaltning ved Handelshøyskolen i Trondheim, NTNU.

Se: Verbal duell mellom Sanbderg og Olaussen under Debatten

– Sandberg sa etter sending han ikke ville han noe med sånne som meg å gjøre, sa Olaussen til NRK torsdag morgen.

Han er bioøkonom og har uttalt seg kritisk til vekst i oppdrettsnæringen, så lenge den ikke har kontroll med luseproblemene.

– Burde tatt forskeren i hånda

Etter sending forsøkte Olaussen å ta Sandberg i hånda, og kom inn på at de begge er fra Levanger. Men Levanger-kortet falt ikke i god jord.

– I stedet kom Sandberg med flere usakligheter, hevder Olaussen.

Noe håndtrykk mellom de to ble det ikke den kvelden.

– Hvis han ikke kan ta forskere i hånda som kommer med kritikk, så har vi et problem, sier Fylkesnes.

Det er usikkert hvilke av forskerens uttalelser Per Sandberg hisset seg opp over, fordi fiskeriministeren har avslått å la seg intervjue. Men da NRK snakket med departementet tidligere denne uken, ble analogien der forskeren nevnte Hitler nevnt av en ansatt i departementets informasjonsavdeling.

Sandberg: – Bør få i seg litt stortare

Konfrontert med uttalelsene fra Fylkesnes svarer fiskeriministeren følgende på e-post:

«Jeg tror jeg har vært meget tydelig på mitt forhold til forskningens betydning for at vi skal lykkes. Her er det nok noen som bør få i seg litt stortare. Den skal virke godt mot sure oppstøt.»

Frykter isfront

Han svarte også skriftlig da NRK ba om en kommentar i forbindelse med påstandene fra Olaussen.

– Jeg registrerer at Olaussen er mer opptatt av å få oppmerksomhet enn å fortelle sannheten. Vi utvekslet et par setninger etter Debatten, og det handlet om at vi begge er fra Levanger, skrev Per Sandberg i en e-post i går.

Svaret beroliger på ingen måte Fylkesnes, som mener det var tydelig både under og etter sending at Sandberg har et horn i siden til Olaussen.

– Det er uting at det lages en isfront mellom fiskeriminister Per Sandberg og forskere. Jeg tror ikke han skjønner at kritisk oppdrettsforskning faktisk er til det beste for næringa akkurat nå, sier Fylkesnes.

Les: Disse prosjektene kan revolusjonere oppdrettsnæringa

Les: Mattilsynet kritiserer oppdrettsnæringen

Oppdrettsanlegg i Selfjorden på Senja

Oppdrettsanlegg i Selfjorden på Senja. Kampen om fjordarealene skaper hodebry for både forskere og ministere. Villfisk og skalldyr blir påvirket av oppdretternes virksomhet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger