Hopp til innhold

– Det er ikke trygt å gå hjem alene

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde advarer kvinner mot å gå hjem fra byen alene. Hun tror utspillet kan være med på å forebygge voldtekter.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ønsker å fraråde kvinner om å gå alene hjem fra byen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Om kvinner skremmes litt, synes jeg ikke gjør noe dersom det kan bidra til å redusere antall voldtatte kvinner, sier seksjonsleder i Oslo-politiet, Hanne Kristin Rohde til Aften.

– Må gå an å tenke preventivt

– Vi monterer alarm i husene våre og legger ikke mobiltelefoner synlig i bilvinduet. Da må det gå an å tenke preventivt også når det gjelder voldtekter. Realiteten er dessverre at det ikke alltid er trygt for kvinner å gå alene hjem fra byen, sier Rohde.

Hun legger til at de aller fleste overfallsvoldtekter skjer om natten eller sent på kvelden, og at 7 av 10 ofre er ruspåvirket.

– Vi har sett mange som har vært overstadig beruset, og det setter dem i dårligere stand til å ta riktige beslutninger, som for eksempel hvem de skal ta følge med hjem fra byen, samt i dårligere stand til å forsvare seg.

Les også: Sverige i toppen av internasjonal voldtektsstatistikk

3 av 12 pågrepet

Hittil i år er gjerningsmenn pågrepet i 3 av 12 tilfeller av overfallsvoldtekter. Av 46 overfallsvoldtekter som er registrert siden 2008, er fremdeles 25 uoppklart eller henlagt.

Byråd i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp) synes statistikken er bekymringsfull.

– Det går altså løs voldtektsmenn som kan slå til hvor og når som helst. Veldig mange føler seg dermed uttrygge i Oslo, og det går ut over kvinners livskvalitet. Politiet må prioritere og gis ressurser til å oppklare saker, sier hun til Aften.

Listhaug innrømmer imidlertid at Oslo-politiet generelt har for mange oppgaver og for få ressurser.

– Ha kontakt på mobiltelefon

I Bergen mener politiet at det er liten sjanse for å bli utsatt for en overfallsvoldtekt.

Leder for vold og sedelighetsseksjonen ved Hordaland politidistrikt, Rigmor Isehaug, anbefaler likevel kvinner å gå sammen to og to.

– Dersom de går alene kan de ha kontakt med noen via mobiltelefon. Det er også viktig å gi klar beskjed om når en kommer hjem, sier hun.

Les mer: – Ikke frykt overfallsvoldtekt

– Oppklares med DNA

Rohde vil at flere kvinner skal dra til voldtektsmottak dersom de har blitt utsatt for voldtekter.

– Nesten alle oppklares ved hjelp av DNA. Hvis vi kun har kvinnens beskrivelse er det ofte veldig vanskelig å lykkes.

Hittil i år er det anmeldt 92 voldektsepisoder i Norge. Politiet regner imidlertid et stort mørketall.

Les mer:

AKTUELT NÅ