Advarer om svært glatte veier i dag

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for åtte fylker og advarer om at underkjølt regn kan gi svært glatte veier i ettermiddag. Veitrafikksentralen ber folk kjøre forsiktig eller vurdere å la bilen stå.

En jente holder på å falle på glatt asfalt

GLATT: Underkjølt regn kan gi svært glatte veier for både bilister og gående.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

OBS-varselet som Meteorologisk institutt har sendt ut, gjelder for fylkene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

– Det kan komme nedbør utover ettermiddagen og kvelden, som kommer ned som regn som fryser på bakken. Da kan det bli glatte veier og vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss.

Allerede ved 14-tiden søndag har politiet meldt om ulykker på svært glatte veier.

Laster Twitter-innhold

– Vær veldig forsiktig på sideveiene

Ifølge OBS-varselet er lavereliggende områder litt inn fra kysten og videre innover i landet de mest utsatte.

– Kommer du innover i landet, hvor du har kuldegrader i bunnen og varmluft i høyden, kan det bli svært glatte veier, sier Gislefoss.

Fenomenet kalles underkjølt nedbør – mild luft gjør at regnet rekker ikke å fryse før det når ned til bakken, som holder en mye lavere temperatur enn luften.

– Bakken er kald på denne tiden av året, det kan være flere minusgrader. Er det vann som treffer bakken da, fryser det fort til is. Normalt vil veimyndighetene ta forholdsregler på hovedfartsårene når det er slike forhold, men på sideveiene skal du være veldig forsiktig, sier Gislefoss.

underkjølt regn kjøring 2

FARLIG: Enkelte områder kan være spesielt utsatt for underkjølt regn og glatte veier, som for eksempel skyggeområder og broer.

Foto: Marco Vaglieri / NRK

Vanskelig å se isen

Underkjølt regn er blitt beskrevet som det vanskeligste føret å kjøre bil på, ettersom det kan være vanskelig å se at det er is på veien.

– En så tynn ishinne kan være vanskelig å se, sier trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen i Statens vegvesen.

Siste helg før jul kan trafikken være større enn normalt på en søndag, og Key-Nilsen ber folk kjøre forsiktig og være spesielt oppmerksomme i de aktuelle fylkene.

– Avpass farten etter forholdene og hold avstand. Blir det veldig glatt, er det kanskje lurt å la bilen stå, oppfordrer hun.

Entreprenørene er varslet og følger med på været utover dagen, slik at mannskapene får strødd eller saltet dersom veiene blir så glatte som fryktet.

– Så lenge vi iverksetter preventive tiltak, håper vi at dette ikke skal by på så store problemer, sier Key-Nilsen.

Billykter lyser på glatte veier

TYNN IS: Det er ikke alltid lett å se om det er regn eller is på veien. Underkjølt regn gir en tynn ishinne på veiene, noe som kan gjøre at det oppstår farlige situasjoner.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger