Fredag meldte partiet til den franske presidentkandidaten Emmanuel Macron at de var hacket, og at hundrevis av interne dokumenter var stjålet.
Rundt ni gigabytes med data ble lagt ut på nettet av en anonym bruker som kaller seg EMLEAKS kort tid før valgkampen ble offisielt avsluttet.
Det er ikke første gang at hackere forsøker å påvirke demokratiske prosesser. Mest kjent av hackingen av det demokratiske partiet i USA i fjor. Rett før nominasjonsmøtet lekket Wikileaks 20 000 interne e-poster som avslørte indre strid og baksnakking av egne kandidater. Det sendte sjokkbølger gjennom partiapparatet og førte til dyp splittelse i velgermassen.
– Kraftfullt brygg
NUPI-forsker Niels Nagelhus Schia tror vi får se flere forsøk på å påvirke valg framover.
Foto: Christopher Olssøn, NUPI– Hensikten med slike lekkasjer er åpenbart å forstyrre demokratiske valg, sier Niels Nagelhus Schia, seniorforsker på cybersikkerhet på Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI.
– Hacking av konfidensiell informasjon, i kombinasjon med påvirkningskampanjer og falske nyheter, er et veldig kraftfullt brygg, legger han til.
Schia tror slike datainnbrudd er kalkulerte operasjoner, men det er vanskelig å se hvem avsenderen er. Mange peker ofte på Russland. Man kan finne spor, men de kan også ha vært manipulert.
– Selv om det er vanskelig å si sikkert at dataangrep påvirker valgresultater, kan vi si helt sikkert at det forstyrrer demokratiske prosesser. Valgkampen i USA ble for eksempel veldig forstyrret av lekkasjene.
Han anser det heller ikke som utenkelig at vi kan få en lignende situasjon i årets norske valgkamp.
– Kan påvirke stemmer
Bjarte Malmedal, som er spesialrådgiver i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), med bakgrunn fra det norske Cyberforsvaret, tror ikke at den franske hackingen var tilfeldig.
Bjarte Malmedal, spesialrådgiver i NorSIS, sier e-post ofte er hackernes inngang.
Foto: NorSIS– Når et angrep kommer så tett opp mot valgdagen, er det begrenset hvor mye fakta man rekker å korrigere. Feilinformasjon kan påvirke folk til å ta andre valg, sier han.
Malmedal mener at blandingen av ekte og falske dokumenter kan det skape forvirring og usikkerhet blant franske velgere.
– Når folk kjenner igjen noe av innholdet i lekkasjene, er de også mer tilbøyelig til å feste lit til uekte deler. Hvis man klarer å fremkalle sterke følelser hos folk med falsk informasjon, kan man også lykkes med å styre holdninger og meninger i ønsket retning, sier han.
VANDALISERT: En mann går forbi ødelagte plakater av de to presidentkandidatene på en vegg i Paris.
Foto: JOEL SAGET / AFPAdvarer mot spredning
Den franske valgkommisjonen advarte lørdag mediene om at alle som sprer hacket informasjon, begår lovbrudd.