Advarer norske bilister mot steinkasting fra broer: – Det er en livsfarlig aktivitet

Norsk utrykningspoliti advarer bilister mot steinkasting fra broer. I Danmark mistet en kvinne livet da bilen hun satt i ble truffet av en betongkloss. – Dette skjer også her, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Steinkast mot bilister i Danmark

Det var en 33 år gammel tysk kvinne fra Recklinghausen i Nordrhein-Westfalen som mistet livet etter at bilen hun satt i ble truffet av en stein. Hennes 36 år gamle mann ble alvorlig skadd, mens deres fem år gamle sønn som satt i baksetet, fikk lettere skader.

Foto: Danmarks Radio

I Danmark har det vært flere hendelser på ulike steder der folk skal ha kastet steiner fra gang- og veibroer mot bilister.

Søndag mistet en person livet da en personbil kjørte på en 30 kilo tung stein som ifølge politiet skal ha blitt kastet ned fra broen over motorveien. Føreren av bilen skal ikke hatt en sjanse til å unnvike steinen og hendelsen blir nå etterforsket som et drap og drapsforsøk.

I natt skjedde det igjen da flere personer kastet stein fra en motorveibro i Silkeborg, skriver Danmarks Radio.

UP-sjef Runar Karlsen

UP-sjef i Norge, Runar Karlsen ber bilister være observante når de kjører under broer på høyhastighetsveier. Også småstein kan ha en veldig kraft dersom det treffer en bil i høy hastighet, sier han.

Foto: KJartan Rørslett / NRK

Liknende har også skjedd i Norge i sommer. Romerikes Blad har flere ganger omtalt tilfeller der barn er observert mens de kaster stein etter biler.

Til NRK bekrefter sjef i Utrykningspolitiet (UP) i Norge Runar Karlsen at dette forekommer i Norge.

– Det skjer også i Norge fra tid til annen og det er en livsfarlig aktivitet. Har man høy hastighet kan man fort miste kontrollen fullstendig, treffe andre, eller kjøre ut av veien. Bilisten rekker ikke å reagere, sier Karlsen.

– Streng straffereaksjon

– Hvem står bak disse handlingene?

– Man kan undre seg hvem det er og hvorfor de gjør det. Det er en helt forferdelig handling. Det antas å bli gjort med forsett og vilje. Foreldre som bor i nærheten av broer som går over veier, bør ta en runde med dem og snakke om hvor farlig dette er. Barn kan av og til ikke forstå det selv. Er det voksne, er det nesten ikke til å tro.

Bilister må være observante, og bør se opp mot broer før de kjører under slik at man har mulighet til å reagere, sier Karlsen.

– Det rammer helt uskyldige, de er på feil sted til feil tid, og man er helt hjelpeløs. På en motorvei eller høyhastighetsvei kan det ende i en stor katastrofe. Det er tydeligvis gått sport i dette fra tid til annen i noen land. Det er selvfølgelig forbundet med streng straffereaksjon hvis man tar gjerningspersonen, og hvis man påfører stor skade, sier Karlsen.

En betongkloss på 30 kg og brostein på 9,5 kg som ble kastet ned på motorveien E20 på Fyn i Danmark

En betongkloss på 30 kg og brostein på 9,5 kg som ble kastet ned på motorveien E20 på Fyn i Danmark.

Foto: Fyns Politi

– Ond handling

UP-sjef Karlsen har selv blitt kastet stein på da han kjørte bil i München i Tyskland.

– Frontruten ble knust, det var umulig å se noe. Jeg husker at jeg så skyggen av noen på broen. Heldigvis mistet jeg ikke kontroll på bilen, men fikk ned farten på den og kjørte inn ved første bensinstasjon, forteller han.

– Nedover i Europa i Tyskland har dette vært et problem. Det blir gjort av personer som ikke tenker i det hele tatt, eller som har en veldig ond hensikt, sier Karlsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger