NRK Meny
Normal

Advarer mot utslitte soldater

Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne krever vesentlig styrking og utvidelse av hæren. Men SVs forsvarspolitiske talsmann sier nei.

Norske soldater i en observasjonspost i Afghanistan.

Norske soldater bemanner en observasjonspost i Afghanistan. Nestleder i Forsvarskomiteen, Signe Øye, mener soldatene må få lengre hjemmeperioder mellom utenlandsoppdrag.

Foto: Forsvaret / SCANPIX

Signe Øye

- Det er flaut hvis Norge må kutte i styrkebidraget, mener Aps Signe Øye.

Foto: Cornelius Poppe, Cornelius Poppe / SCANPIX

Det er politisk strid blant de rødgrønne regjeringspartiene om bevilgninger til Forsvaret.

- Flaut for Norge

Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne Signe Øye advarer mot utslitte norske soldater i utlandet, og krever en kraftig styrking av hæren.

- Dersom hæren ikke styrkes betydelig vil Norge måtte redusere antall soldater i utenlandsoperasjoner, og det er flaut, sier Øye til NRK.

Hun vil blant annet at det skal gis rom for at soldater i utenlandstjeneste kan være hjemme lenger mellom oppdrag.

- Jeg mener at Hæren i dag er for liten, og at vi må bygge den opp. Hvis vi skal ha soldater ute i en årrekke framover, kan de ikke være der et halvt år og være hjemme bare et halvt år. Da kan vi få soldater som blir utslitt og kan være utsatt for senskader, sier Øye.

- Stor vilje til utenlandsoppdrag

Øye, som er nestleder i Stortingets forsvarskomité, ruster seg til politisk kamp for at forsvaret skal bli en av budsjettvinnerne i 2009 når regjeringen samler seg til den viktige budsjettkonferansen på Thorbjørnrud.

Regjeringen skal legger fram fireårsplanen for Forsvaret i neste måned, og neste års budsjett inngår i denne planen.

Dermed bør vi se en styrking av hæren allerede i 2009, sier Øye til NRK.

- Det er stor vilje til å ha soldater ute, men jeg er ikke sikker på at det er like enkelt å få en stor nok hær til å klare å ivareta alle de gode ønskene et samlet Storting har. 

Møter motstand i SV

I regjeringspartiet SV er stemningen en annen. Partiets forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen mener det ikke er nødvendig å styrke Hæren.

- Jeg ser ikke det akutte behovet for å gjøre det. Vi må heller sørge for å få en riktig balanse mellom de ulike våpengrenene. Vi er opptatt av å forsvare Norge, og da er Marinen og Sjøforsvaret gode å ha, sier Jacobsen.

Forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen vil ikke forskuttere regjeringens beslutning om utviklingen i hæren før langtidsplanen legges fram i mars.

Men Strøm-Erichsen er klar til politisk kamp for styrking av Forsvaret på regjeringens budsjettkonferanse 8. mars.

- Det er veldig viktig at vi har en slagkraftig hær, men når det gjelder prioriteringer i forsvarsplanen, skal jeg komme tilbake til det i mars, lover forsvarsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger