Vannrenseanlegg klarer ikke bryte ned Tamiflu. Nå advarer forskere om at H1N1-viruset kan utvikle resistens mot influensamedisinen.
Et svensk forskerteam har funnet ut at Tamiflu ikke brytes ned i renseanlegg, men følger det rensede vannet ut i naturen.
Her vil eksempelvis forkjølte ender få i seg medisinen, noe som øker faren for at influensaviruset utvikler resistens mot medisinen. Om mennesker deretter utsettes for det muterte viruset, vil Tamiflu være ubrukelig.
Bjorn Olsen, en av forskerne bak studien tidsskriftet Plos One publiserte torsdag, er bekymret for overdreven bruk av preparatet.
- Når det gjelder antibiotikaresistens, er det kjørt. Når det
gjelder Tamiflu derimot, er det fortsatt håp, sier han.
LES OGSÅ:
Hamstring
Mange land har fylt lagrene sine med Tamiflu i påvente av at svineinfluensaen slår inn for fullt.
LES OGSÅ:
Her i Norden benyttes ikke medisinen like hyppig som i eksempelvis Japan, som bruker Tamiflu til å bekjempe den årlige influensaen. Det er denne bruken Olsen nå advarer mot.
- Medisinen bør bare gis noen få som også lider av andre sykdommer. Men det holder imidlertid ikke at vi begrenser bruken her hjemme, hvis influensaviruset utvikler resistens i Japan. Da kommer det hit dagen etter, advarer han.
LES OGSÅ:
Gode penger
Nyheten er imidlertid godt nytt for den britiske legemiddelgiganten GlaxoSmithKline, som produserer den eneste andre medisinen som hjelper mot influensasykdommer, deriblant den fryktede svineinfluensaen.
LES OGSÅ:
Flere land har allerede bestilt flere millioner doser av Relenza, som preparatet kalles, i frykt for at Tamiflu vil slutte å fungere.
- Vi har kontrakter med helsemyndigheter i over 60 land. Vi har satt av 10 prosent av medisinene til utviklingsland, samt to millioner doser til Verdens helseorganisasjon (WHO), opplyser selskapet.
LES OGSÅ:
Men sveitsiske Roche, som produserer Tamiflu, tjener fortsatt godt på influensafrykten. Salget av Tamiflu har økt med 203 prosent første halvår i 2009.
Oppgangen har bidratt til 9 prosents økning i det totale salget til selskapet. Og fremdeles kommer ordrene. Roche regner med å selge influensamedisin for ytterligere 1 milliard sveitsiske franc neste halvår.
Dette er svineinfluensa:
Klikk på bildet for å se hvordan svineinfluensaen blir til. Reporter: Hallvard Sandberg. Grafikk: Renate Rognan, NRK.
tillegg er det gjennom munnen og nesen de smittede sender smitten videre. Svineinfluensaen sprer seg lett fordi folk kan være smittebærere uten å være syke.
Den sprer seg også lett fordi viruset formerer seg i nesen. Og hver gang en smittet hoster, nyser eller hoster, sendes det ut virus.
Symptomene er som vanlig influensa, med blant annet feber, slapphet, dårlig matlyst, hoste, rennende nese, sår hals, kvalme, oppkast og diaré.