Advarer regjeringen mot store skattekutt

I dag møtes regjeringspartnerne Høyre og Fremskrittspartiet til budsjettkonferanse, og med seg får de en klar beskjed fra KrF.

Regjeringens budsjettkonferanse

Siv Jensen og Erna Solberg møtte pressen før siste budsjettkonferanse.

I dag samler ministrene i Høyre-Frp-regjeringen seg til den siste og avgjørende kampen om neste års statsbudsjett. Vil grasrota i Frp nøye seg med samme oljepengebruk som forrige regjering? Og kan KrF godta regjeringens skatteletter?

En oljepengebruk på 2,8 prosent. Et skattelette på 10 milliarder, med kraftig kutt i formuesskatten, mer tollfri netthandel, og fjerning av årsavgift på moped, campingvogn, og traktorer. Det er noen av lekkasjene som er kommet, blant annet i VG i går.

– Det kommer flere titalls milliarder mer inn i budsjettet i 2015, lover Per Sandberg (FrP). Hør hele debatten:

– Eksamen for regjeringen

Hans Olav Syversen (Krf)

Hans Olav Syversen (Krf) advarer regjeringen mot å satse på skattekutt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Min advarsel er å ikke stirre seg blind på skattelettelser, men også se på de viktige velferdsordningene som må styrkes, innen skole, helse og justis, sier Hans Olav Syversen (KrF) til NRK.

Som leder av finanskomiteen i regjeringens støtteparti, sitter Hans Olav Syversen på nøkkelen for å få regjeringas budsjett gjennom Stortinget. På mange måter har aldri samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre stått mer på prøve enn akkurat nå:

Svein Flåtten

Svein Flåtten tror skatteletter kan skape velferd.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Dette er det første budsjettet regjeringen har hånd om fra første dag. De har startet med blanke ark, så nå ser vi virkelig hva de vil prioritere. Det blir en eksamen for regjeringen og Stortinget, sier Syversen.

– Skattekutt skaper velferd

Men ett av budsjettforslagene KrF og Venstre trolig må svelge dersom regjeringa skal bestå eksamen, er et skattekutt på opptil 10 milliarder kroner, ifølge VG. Høyres Svein Flåtten mener kutt i formuesskatten og andre skatter er helt logisk om man skal få mer velferd i Norge.

– Hvis man også bruker skatteinstrumentet, skaper det mer velferd, for eksempel ved at redusert formuesskatt øker investeringene i norske bedrifter av norske eiere, sier Flåtten til NRK.

Må vente på ny skattereform

Terje Breivik

Terje Breivik (V) er skeptisk til skattekutt nå.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etter at statsbudsjettet er lagt fram i høst, skal et utvalg legge fram en innstilling som gir retning for en ny skattereform. KrF mener det blir meningsløst med nye skatteletter nå, i forkant av en omfattende skattereform, melder Aftenposten.

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, støtter kravet om en skattepause.

– Det er naturlig ikke å gjøre omfattende endringer i skatteregimet før Scheel-utvalget er ferdig, sier Breivik til Aftenposten.

– En spennende høst

I dag kjemper statsrådene i siste runde om kronene i neste års budsjett, når regjeringa møtes til budsjettkonferanse på Statsministerens kontor. Først i oktober får vi svaret på om skatteryktene stemmer.

– Vi hører får se hva fasiten blir i oktober. Det blir i alle fall en uhyre spennende høst, sier Syversen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger