Hopp til innhold

Advarer mot norsk-britisk skattekonkurranse

Kutter Storbritannia i selskapsskatten må Norge følge etter, mener Høyres Svein Flåtten. Logikken er god, ifølge økonomiprofessor. Med ett unntak: Storbritannia er ikke viktig nok.

Britenes finansminister George Osbourne

Finansminister i Storbritannia, George Osborne, vil kutte selskapsskatten til 15 prosent. Det kan betyr skattekutt i Norge.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Utspillet kom etter finansminister i Storbritannia, George Osborne, tidligere denne uken foreslo å kutte selskapsskatten til 15 prosent. Svein Flåtten, leder av finanskomiteen på Stortinget, frykter at Norge vil bli mindre attraktive for bedrifter dersom vi ikke vedtar skattekutt i Norge. Ekspert advarer mot Flåttens konklusjon.

 Svein Flåtten

Svein Flåtten (H), leder av finanskomiteen på Stortinget.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skattekonkurranse

Norges selskapsskatt er i dag på 25 prosent, og innen 2018 senkes den til 23 prosent. Det ble vedtatt i skatteforliket mai i år.

– Hva er konsekvensen av å ikke følge Storbritannias skattekutt?

– Vi konkurrerer for å tiltrekke oss bedriftsetableringer og for at norske bedrifter ikke skal flytte ut av landet. Blir en bedrift etablert, følger gjerne eierne med, sier Flåtten til NRK.

Høyre er på utkikk etter et nytt påskudd for å redusere skattene

Audun Lysbakken, leder av SV

Når selskapsskattene senkes vil en mindre andel av bedrifters overskudd gå til å betale skatt. Derfor vil et lavt skattenivå kunne tiltrekke seg bedrifter og bidra til at de holder seg i Norge. Andre faktorer som tiltrekker seg bedrifter er blant annet infrastruktur, tilgang til humankapital og klyngedannelser.

– Storbritannia er ikke viktig nok

Halvor Mehlum
Foto: Universitetet i Oslo

Professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Halvor Mehlum, mener britenes skattekutt ikke er et klarsignal for å sette ned norsk selskapsskatt.

– Jeg skjønner logikken til Svein Flåtten, men Storbritannia er ikke tilstrekkelig viktig for at det vil ha noe å si for Norge. Det ville vært helt rart om Norge skulle blitt med Storbritannia på en slik skattekonkurranse, sier han.

Mehlum forklarer videre at Norge ville provosert naboland som er langt viktigere om vi hadde satt ned skatten.

– I teorien kan naboland måtte ta støyten for andres problemer om de har en konkurrerende industri, men det gjelder ikke Storbritannia. De er ikke viktig nok for oss.

Stortingets sikkerhetsventil

Da skatteforliket ble vedtatt visste ikke Stortinget at britene hadde tenkt seg ut av EU.

– Stortinget har en sikkerhetsventil som gjør at dette igjen kan og bør diskuteres nå, sier han til NRK.

Sikkerhetsbufferen Flåtten referer til er at Stortinget skal ha en fortløpende vurdering av selskapsskatten:

«Ytterligere reduksjoner vurderes i lys av utviklingen internasjonalt, og spesielt til våre naboland.» Men skatter er ikke den eneste årsaken til at bedrifter velger å

Demper skattetrykket

I tillegg til at professor Mehlum anser skattenivået i Storbritannia som lite relevant for Norge, tror han at forhandlingene med EU vil begrense nedjusteringen av Storbritannias skattenivå.

– Det britene sier her er at skatt må være en del av avtalen med EU. EUs rolle kan bidra til å dempe trykket på skattekonkurransen. Det er en viktig funksjon med EU, sier professoren.

Lysbakken

Vi kan ikke fortsette å både øke oljepengebruken drastisk og samtidig senke skattene. Det er uansvarlig økonomisk politikk, sier Audun Lysbakken.

Foto: Hans Vold Husum/SV

Uansvarlig økonomisk politikk

SV-leder Audun Lysbakken mener Flåttens forslag bare er et påskudd fra Høyre for å redusere skatten.

– Dette viser at Høyre alltid er på utkikk til et nytt påskudd for å redusere skattene, sier Lysbakken.

Han mener Flåttens forslag er uansvarlig og at skattekutt vil være dårlig bruk av milliardene det vil koste.

– Også SV foreslo å redusere selskapskatten noe, men det vil være helt feil om vi følger etter de mest ytterliggående landene i skattekappløpet nedover. Det Flåtten foreslår har ikke Norge råd til, sier Lysbakken.

AKTUELT NÅ