Advarer mot mobilbruk blant unge

En forskningsgruppe krever advarsler på mobiltelefonene. Forslag til strakstiltak legges frem i neste uke.

Gutt med mobiltelefon
Foto: Leah-Anne Thompson, ScanStockPhoto

Forskergruppa skal neste uke legge fram en rekke forslag til strakstiltak.


– Vi befinner oss midt i et globalt eksperiment. Vi er nødt til å innføre en rekke føre-var-tiltak. Det er for risikabelt å vente på langtidsvirkningene av mobiltelefoner, sier leder for gruppa, professor og nobelprisvinner Devra Davis, til Dagbladet.

Bare ørepropper

Gruppa foreslår blant annet at mobiler bare skal kunne brukes med ørepropper, slik at man unngår oppvarming og mulig skade på hjernen.

Forskerne vil også ha tusen ganger svakere stråling fra mobilmaster og trådløse innretninger, høye avgifter på mobiler og forbud mot mobiler for barn.

På grunnlag av forskningen vil den franske regjeringen forby mobiltelefoner i barne- og ungdomsskolen. Forslaget skal behandles i nasjonalforsamlingen over nyttår.


Norske myndigheter holder fortsatt fast på at mobiler ikke er skadelig, og at disse tiltakene derfor er unødvendige. Direktør Gunnar Saxebøl ved Statens strålevern vedgår at det kan informeres bedre om stråling, men mener det er å gå for langt å forby mobiler for barn.

– Mange barn har faktisk behov for å holde kontakt med sine foresatte via mobil, sier han, og viser til anbefalingene fra den Internasjonale kommisjonen for beskyttelse mot ikke-ioniserende stråling

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger