Hopp til innhold

Advarer mot kvelningslek i skolegården

Flere barn på Svendstuen skole i Oslo har forsøkt å besvime ved å kvele seg selv og hverandre. Lege advarer mot leken: – Det er kan være dødelig.

Dansk 28. august

LEKER KVELING: To danske jenter i barneskolealder leker «besvim challenge». Også her i Norge leker barn den farlige kvelningsleken.

Foto: Privat/YouTube

– Jeg har inntrykk av at det har blomstret opp igjen, at det er kommet en trend, sier FAU-leder ved Svendstuen skole, Trine Nystrøm.

Hun kjenner til at enkelte elever ved femte trinn på barneskolen har forsøkt å besvime gjennom kvelningsleken «choking game».

– Det er to måter å gjøre det på. De starter hyperventilering helt til de besvimer, og så "hjelper" de hverandre ved å holde hverandre mot halsen så de ikke får puste, sier hun.

Advarer foreldre

Fredag sendte rektor ved skolen, Bente Strande, ut en bekymringsmelding til alle foreldre ved skolen.

«Vi vil informere alle foresatte om at det har er snakk om besvimelsesleker blant de eldste barna på skolen, både i friminutter og i fritiden. Vi har fått flere henvendelser fra foresatte og dette har visstnok også vært en "populær" lek på ungdomsskolen.»

the choking game

YOUTUBE: På Youtube deler unge over hele verden bilder av «the choking game». Denne jenta får hjelp av en annen person.

I SMSen skriver Strande at leken har spredt seg fra ungdomsskolen til barneskolen og at mange barn ikke forstår alvoret.

– Forferdelig farlig

Det er bare to uker siden en 11 år gammel gutt i South Carolina USA mistet livet i den farlige leken. Også her i Norge har barn mistet livet, i 2013 døde ei 14 år gammel jente fra Tromsø etter å ha kvalt seg uten å ønske det.

Choaking game

ADVARER: Anestesilege Else Marie Ringvold mener foreldre må snakke med barna om farene ved å leke kvelning.

Foto: Stkehuset i Vestfold

– Det er en hårfin balanse mellom besvimelse og død, sier anestesilege ved sykehuset i Vestfold Else Marie Ringvold.

– Når man besvimer er det ikke sikkert at man klarer å holde sine egne luftveier frie selv. Hvis man da blir liggende på ryggen og ikke får puste videre selv, så kan man faktisk dø av det.

Hun legger til at man også risikerer hjerneskade ved oksygenmangel over lengre tid.

– Det er forferdelig farlig. Barna får en kortvarig rus like før de besvimer, og så vidt jeg kan forstå er det de forsøker å oppnå ved leken, forklarer Ringvold.

– Må snakke med barna

Da Trine Nystrøm oppdaget at enkelte av elevene lekte den farlige leken på skolen meldte hun ifra til skoleledelsen.

– Det er jo ikke bra i det hele tatt. Vi må snakke med barna våre om hvor farlig det kan være, sier hun.

Å snakke med barna er lurt, forteller Ringvold.

– Hadde det vært mins barn hadde jeg snakket alvorlig med dem og forøkt å forklare at man både kan få en varig hjerneskade og dø av det. Dette er ingen lek, men faktisk blodig alvor.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ