Advarer mot halogenpærer på barnerommet

Brannvesenet og forsikringsselskapet If advarer mot bruk av halogenpærer, som kan bli så varme at de antenner livsfarlige ulmebranner.

Brannvesenet og If advarer mot å bruke halogenpærer på barnerommet, fordi de kan bli så varme at de antenner livsfarlige ulmebranner. Forsikringsbransjen anbefaler ledpærer som er mye tryggere.

FARLIG: Test på Ifs sikkerhetssenter viser hvor raskt en ulmebrann kan oppstå.

Barnet har tatt med leselampen under dyna. Etter bare fem minutter blir halogenpæren så varm at det utvikler seg livsfarlig røyk.

I brannforsøket som If har gjennomført ble det brukt en ledpære og en halogenpære. Overflatetemperaturen på halogenpæren oppnår raskt mellom 200–300 grader, mens ledpæren holder seg på rundt 50 grader.

– Hvis man skal bruke halogenpærer på barnerom, så må lampene være festet godt i vegg. Men på generell basis, anbefaler vi å gå over til lavenergipærer, sier branningeniør Anders Rørvik Ellingbø i If.

– Hvorfor det?

– På grunn av den varme overflatetemperaturen. At pærene kan starte brann i kontakt med brennbart materiale, svarer Ellingbø.

156 alvorlige branner på soverommet

branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat.

ADVARER: Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat advarer mot bruk av halogenpærer på barnerom

Foto: Odd Iversen / NRK

Forsikringsbransjen anbefaler ledpærer som er mye tryggere, og får støtte av brannvesenet

– Vi støtter oss på det If har kommet fram til med tanke på risiko ved halogenpærer som er ekstra varme. Det er ikke en god kombinasjon med et barnerom, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat.

– Men er det gitt at det er farlig å ha halogenpærer?

– Nei, ikke nødvendigvis, for det handler om hvordan du bruker disse. Det handler om å ta høyde for at dette er ekstra varme pærer og at de må brukes med forsiktighet, sier Dalen.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange branner som har oppstått på denne måten, men i 2012 måtte brannvesenet rykke til 156 alvorlige branner som startet på soverommet, viser tall fra DSB.

branningeniør Anders Rørvik Ellingbø i If følger med på testen av halogenpærer

TEST: Branningeniør Anders Rørvik Ellingbø i If følger med på testen av halogenpærer på Ifs sikkerhetssenter.

Foto: Anders Rikstad / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger