Frykter at Lars Gule skal snakke så godt for seg at ungdom mister troen

En ansatt i Misjonssambandet advarer mot å invitere humanetiker Lars Gule til debatt. Han frykter at kristen ungdom kan miste troen. – Underlig tanke, sier Human-Etisk Forbund.

Eivind Gjerde

Eivind Gjerde er nestleder i NLM Region Sør og ansatt på Kvitsund Gymnas.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

Forsker, Lars Gule

Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, er invitert til debatt på kristen ungdomsleir.

Foto: Holm, Morten / Scanpix
Kristin Mile

Lars Gule er god i debatter, men reiser ikke på slike møter for å misjonere, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Foto: NRK

Den tidligere generalsekretæren i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, er invitert til å debattere med den svenske trosforskeren Stefan Gustavsson under Norsk Luhersk Misjonssambands (NLM) og Indremisjonsforbundets (ImF) på deres ungdomsarrangement UL i sommer.

Det liker nestlederen i Misjonssambandet Region Sør, Eivind Gjerde, dårlig.

Han frykter ifølge Dagen at umodne ungdommer i verste fall kan miste troen i møte med nye tanker.

– Underlig tanke

– Det er en underlig tanke, sier nåværende generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

– Misjonssambandet må vel legge til grunn at ungdommen har en så grunnfestet tro at de tåler dette, sier hun til NRK.no.

Misjonssambandets Gjerde sier at han kjenner til at elever på kristne videregående skoler lar seg prege når de leser på Internett om tanker som Lars Gule representerer.

Frykter Gules retorikk

Han frykter at de kan forkaste sin kristne tro om Gule snakker for godt for seg.

– På UL kan man i ytterste konsekvens risikere at Gule snakker så godt for seg at noen får svekket troen sin, eller at de får tanker som gjør at de kanskje på sikt mister troen sin, sier Gjerde.

Gjerde sier han er klar over at ungdom møter sekulærhumanistiske tanker både i samfunnet og gjennom studier, men at det er en risiko å la Gule diskutere med Gustavsson.

– Man bør være forsiktig på et oppbyggelig ungdomsarrangement der det kommer mange som ikke er så åndelig modne. Gule er en veltalende og dyktig representant for sekulærhumanismen. Det kan hende at noen av ungdommene mener han er best, og at de får plantet i seg kritiske tanker til kristen tro, sier Gjerde til Dagen.

Misjonenerer ikke

Men Gule er ikke på slike møter for å misjonere, innvender Mile.

– Lars Gule er god i debatter, men han driver ikke misjonering, sier hun.

Hun mener ungdommen har godt av å høre ulike synspunkt, og at det er en viktig del av ungdomstiden å finne egne ståsteder.

– Alle unge har glede av å høre gode debatter. Å være redd for at ungdommen kan miste troen, er et utslag av usikkerhet for egen tro, sier hun.

NLM: Dette er trygt

Generalsekretær i Misjonssambandet, Øyvind Åsland, forstår at noen reagerer på invitasjonen av Gule. Han sier at både troen hans og Bibelen tåler alle angrep.

Han mener en slik debatt kan være viktig for å ruste ungdom til å møte ulike argument som de ellers ville ha møtt før eller senere.

– Da er det greit å få dem servert i en trygg og god setting som UL, der en glimrende forsvarer av troen møter Gule, sier han.

Åsland sier han ikke frykter at UL-deltakerne skal begynne å tvile på den kristne troen etter en slik debatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger