Advarer mot falske nettbutikker

Falske nettbutikker som reklamerer med priser som er for gode til å være sanne er nærmest umulig å bli kvitt, til tross for flere politianmeldelser. Samtidig går flere nordmenn fem på og lar seg svindle.

Falsk nettbutikk

Sider som vintershops.com har stjålet bilder og tekst fra norske klesforhandlere, men har ingenting med forhandlerne å gjøre.

Foto: Skjermdump

Klesbutikken Ferner Jacobsen har ved flere tilfeller blitt kontaktet av frustrerte kunder som tror de har handlet dyre merkeklær til spottpris på nett.

Karoline Gjerde

Karoline Gjerde i Ferner Jacobsen forteller at flere nordmenn lar seg lure av de falske nettbutikkene.

Foto: Anders Brekke / NRK

Nettsidene utgir seg for å være norske, og lokker med kjente merkeklær til ekstremt lave priser.

Problemet er imidlertid at sidene ofte er registrert i Kina, og at bilder og tekst rett og slett er stjålet og kopiert fra norske nettbutikker.

Ferner Jacobsen har politianmeldt nettsidene dunjakker.com og vintershops.com for å utgi seg for å være autoriserte forhandlere, men kommer ingen vei.

– Vi vet ikke hva vi kan gjøre. Vi har politianmeldt det, men det er en ond sirkel man ikke kommer seg ut av. Får vi lagt ned den ene, dukker det opp en ny, sier E-commerce manager Karoline Gjerde.

Sidene blir flyttet rundt fra server til server, fra land til land. Anmeldelsen ble henlagt etter kort tid.

Kunder blir lurt

Er dunjakker deres selger orginale varer?
Ja, på vintershops.com finner du KUN 100% orginale designerjakker.

Fra «Ofte stilte spørsmål» på vintershops.com

Kunder som bestiller klær fra slike nettsider får enten en falsk vare i posten, eller ingenting i det hele tatt.

– De fleste jeg har hørt om ringer butikken. Sist var det noen som hadde kjøpt et par sko, og fått dem på døra med en regning på 1000 kroner for frakt. Slik opererer ikke ordentlige nettbutikker, sier Gjerde.

De fleste blir lokket inn på nettsidene via reklamer på Facebook.

Jakkene som tilsynelatende selges for 1500 kroner i de falske nettbutikkene, har en startpris på over 5000 kroner i virkeligheten.

– Det er veldig vanskelig å gjøre noe med det, men vi får håpe at folk begynner å bli litt mer påpasselige, spesielt kunder som skal handle på nett nå i førjulstiden. Ser det ut som om det er for godt til å være sant, er det stort sett det. Det bør man ha som en gyllen regel, sier Gjerde.

Gjerde oppfordrer forbrukere til å alltid sjekke kontaktinformasjonen på nettstedet. Finnes det ikke noe telefonnummer, bør det ringe en bjelle.

De største merkevarene har også egne sider der man kan sjekke hvem som er autoriserte forhandlere. Sidene har også et organisasjonsnummer, som man bør sjekke.

Misbruker norsk firma

Organisasjonsnummeret på vintershops.com tilhører et annet norsk firma.

Nettsiden hever at varene sendes direkte fra et lager på Dal i Eidsvoll, og påstår at siden eies og driftes av selskapet Sikkerheten-selv AS, noe som heller ikke er sant.

Daglig leder Torbjørn Ulseth sier til NRK at svindelen har blitt et stort problem.

– Det er helt forferdelig. Det har pågått siden i sommer, og vi har brukt mange tusen kroner på advokat. Henvendelsene resulterte bare i at sidene ble flyttet fra server til server. Det er helt håpløst, vi vet ikke hva vi skal gjøre med det, sier Ulseth.

Vintershops er en 100% norsk butikk! Vi sender deg varene direkte fra vårt lager på Dal i Eidsvoll kommune. Med gode returordninger gir vi deg en trygg handel - uten bekymringer.

Fra vintershops.com

Ulseth har også anmeldt forholdet til politiet, men saken ble henlagt etter noen dager.

– Det er ikke noe de får gjort med det. Det er en vanskelig situasjon, vi har nesten gitt opp, sier han.

Samme tekst har blitt kopiert mange ganger, og har sirkulert på flere falske nettbutikker.

– Det startet med falske solbriller, så var det sko og dunjakker. Butikkene byttet navn hver gang, sier Ulseth.

Han har også fått høre fra flere kunder som har latt seg lure.

– Kunder har ringt oss og vært kjempesure. Folk flest sjekker ikke opp domenet, så det har vært en del opp gjennom høsten. Det har vært et kjempeproblem. Jeg er overrasket over at folk faktisk velger å handle på sånne sider. Det oser svindel lang vei, sier Ulseth.

NRK har forsøkt å kontakte vintershops.com, uten å få svar.

Vanskelig å få fjernet

Sverre McSeveny-Åril

Sverre McSeveny-Åril i Forbrukerombudet.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

Fagleder Sverre McSeveny-Åril bekrefter at flere nordmenn lar seg lure av falske nettbutikker.

– Dette er noe vi dessverre ser eksempler på fra tid til annen. Det er en del av disse nettbutikkene som også blir mer sofistikerte i hvordan de markedsfører sine sider, og vi får jevnlig henvendelser fra forbrukere om useriøse eller falske nettbutikker, sier han.

Ifølge McSeveny-Åril er det lite man kan gjøre med slike sider.

– Vi har ikke anledning til å gripe inn mot alle sidene vi ser dukker opp, og enkelte nettbutikker dukker opp med nye navn, på nye adresser og i nye varianter stadig vekk. Det kan være vanskelig å få sidene fjernet, sier han.

Les også: Forbrukerombudet lei av Facebook-reklame
Les også: – Utrolig frekt å misbruke oss på den måten

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger