Advarer mot å stole blindt på teknologien i vinterfjellet

Røde Kors etterlyser mer kunnskap om kart og kompass fra folk som legger ut på tur i fjellet. Mange baserer seg kun på kartet på mobiltelefonen.

Ole Gladsø, leder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps

Ole Gladsø, leder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps, oppfordrer folk til å komme seg ut i fjellet i vinterferien, men være godt forberedt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Vinterferien for deler av landet er i gang, og de neste to ukene vil mange trekke til fjells for å tilbakelegge noen kilometer med skiløype.

Men for noen vil det kanskje bli en mer dramatisk tur enn man hadde sett for seg, og Røde Kors Hjelpekorps er som vanlig i beredskap for å kunne rykke ut og bistå de som går seg vill eller på annen måte trenger hjelp.

– En god tur er tur-retur

I årets vinterferie bør man spesielt sørge for å få oversikt over vær og føreforholdene, anbefaler landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps Ole Gladsø.

– Det har vært veldig mye variasjon i snøforholdene i vinter, også geografisk. Derfor er det viktig at man gjør seg kjent med de lokale forholdene og skredfaren før man legger ut på tur, sier Gladsø til NRK.

I tillegg til å sjekke vær og føre, bør man også gå i seg selv og vurdere hvor god form man er i.

– Det er viktig å velge tur ett evne og fysikk. Man skal også ha krefter til å komme seg hjem igjen, så det gjelder å ikke overdrive forventningene til seg selv, sier Gladsø og legger til.

– Jeg pleier å si at en god tur er tur-retur. Turen er først god når du har kommet hjem igjen.

– Øv på kart og kompass

Gladsø sier de også etterlyser større kunnskaper om bruk av kart og kompass blant turfolket.

– Noen baserer seg på kartet på mobiltelefonen, men det er bare et supplement. Selv om man har lært å bruke kart og kompass på skolen må det repeteres og brukes, sier Gladsø som oppfordrer folk til å trene i godværet før de legger ut på tur.

– Gjør treningen til en lek. Øv på å bruke snøspaden utenfor hytta og test ut kokeapparatet. Men det aller viktigste er å komme seg ut og bruke naturen, men gjør det på en god og sikker måte, sier Gladsø.

SISTE NYTT

Siste meldinger