Hopp til innhold

Advarer mot å senke skuldrene etter koronatall

Antallet som blir innlagt med koronavirus gir grunn til «behersket optimisme», ifølge Helsedirektoratet. – Men man må ikke slappe av i de tusen hjem, advarer fungerende assisterende direktør, Espen Nakstad.

Espen Nakstad

USIKKERT NÅR BØLGEN TREFFER: – Det er ingen som vet hvordan dette vil se ut mot eller over sommeren. Men kunnskapsgrunnlaget blir sterkere og sterkere, sier fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Vi har 321 personer innlagt på sykehus med koronoavirus. Det er ikke noe markant økning, men trenden gir grunn til behersket optimisme. Men det er altfor tidlig å senke skuldrene. Vi har nok store mørketall. Det er viktig at tiltakene opprettholdes og at folk ikke slapper av i de tusen hjem, sier Nakstad.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, sier de regner med at det er mange som er smittet som ikke er med i statistikken. Både folk som er syke, og folk som ikke har symptomer.

På spørsmål om tiltakene fungerer, svarer Nakstad:

– Jeg tror vi skal ha en behersket optimisme. Det er et veldig kort tidsspenn hvor vi i hvert fall ikke ser en økning, men vi må samtidig forberede oss at det kan komme en tid hvor vi får mange innleggelser. Vi skal være forsiktig med å tolke disse tallene fortsatt.

Kan være fem ganger mer dødelig enn influensa

De strenge tiltakene som er innført i Norge er forlenget til over påske. Folkehelseinstituttet arbeider nå med grunnlaget for å finne ut om tiltakene skal forlenges.

– Det er ingen som har sagt at de strenge tiltakene vi har nå skal vare i over ett år, men at generelle tiltak som å holde avstand vil vare en stund, sier helseminister Bent Høie (H).

– Det viktigste er at dette er usikkert. Vi ser til over påske i første omgang, og ser at dette utvikler seg veldig ulikt i mange land. Det er ingen som vet hvordan dette vil se ut mot sommeren, eller over sommeren. Men kunnskapsgrunnlaget blir sterkere og sterkere på grunn kunnskap fra andre land, sier Nakstad.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, sier til NRK at kunnskapen man nå har om korona antyder at det er omtrent er «dobbelt så smittsomt, og kanskje fem ganger så dødelig som et vanlig influensavirus».

– Derfor er det ekstremt viktig at vi prøver å holde epidemien på et så lavt nivå som mulig, for å hindre at folk skal dø av det, sier Forland.

Norske bedrifter produserer sykehusmasker

Ved midnatt var 4226 personer i Norge registrert med påvist covid-19, ifølge meldingssystemet for smittsomme sykdommer. Av de 321 pasientene som er innlagt på sykehus, får 97 respiratorbehandling, opplyste helsemyndighetene mandag. Det er seks flere enn på søndag.

32 personer har hittil dødd som følge av koronaviruset i Norge.

I helga inngikk helse Sør-Øst avtaler med to norske bedrifter om produksjon av visir til norske helsetjenester, for å bøte på utstyrsmangelen.

Bestillinga i første omgang ligger på rundt en halv million visir. Første levering kommer denne uka med 10.000 visir.

Nav kan gi ut dagpenger tidligere

I løpet av helga økte antallet søknader om dagpenger med 300.000 fra permitterte og arbeidsledige.

– Det er en enorm mengde, og Nav jobber på spreng for å behandle søknadene, men det tar noe tid. Det er tid mange ikke har. Derfor har vi fra i dag av åpent for at Nav skal kunne forskuttere deler av dagpengene, sa justisminister Monica Mæland mandag.

Ordninga gjelder for arbeidstakere, men ikke frilansere og selvstendig næringsdrivende.

– For dem vil det opprettes en ny stønadsordning og i jobber med en annen løsning, la Mæland til.

Regjeringa har også vedtatt å gjøre endringer i bortvisningsreglene, slik at EØS-borgere som skal starte i arbeid kan få jobbe i Norge likevel.

– Dette gjelder næringer med kritisk behov for arbeidskraft: Landbruk, gartneri, skogbruk, fiske, fiskeindustri, matindustri, petroleums, utbygging av vann- og vindkraft og kraftnett, sa justisministeren.

AKTUELT NÅ