Hopp til innhold

Advarer fjellturister: Disse stedene kan ikke mobilen redde deg

FROGNERSETEREN (NRK) Du må ikke ta for gitt at mobiltelefonen skal redde deg hvis uhellet er ute i påskefjellet, mener fagfolk – og ber deg friske opp kart- og kompassferdighetene.

Nils Bloch-Hoell

Nils Bloch-Hoell er opptatt av å ha med det riktige utstyret på tur, og mener at teknologi som mobiler og GPS kan komme som et bra tillegg til kart og kompass.

Foto: Vilde Kalsaas Worren / NRK

– Vi kan ikke kun stole på teknologien. For teknologien kan svikte, sier kart- og utstyrskonsulent Nils Bloch-Hoell i Den Norske Turistforening til NRK.

NRK har sammenlignet Telenors dekningskart med noen turer fra Den Norske Turistforening på ut.no. Sammenligningen viser at ved flere lengre skiturer i fjellet er det store dekningshull.

Øverst i saken kan du se mobildekningen for disse turene på ut.no: Haukeliseter til Hovden, Hallingskeid til Finsehytta, Hafjell til Lillehammer, Gjennom Trillemarka

– Går som regel ikke så bra

I dag tyr de fleste til smarttelefonen og dens innebygde GPS og kartprogramvare når de lurer på veien videre. I påskefjellet kan det fort bli en falsk trygghet.

– Som erstatning for vanlig kart er nok ikke mobiltelefon så lurt. For batterikapasiteten er ikke stor, og hvis man baserer seg på å laste ned kartet til mobilen når man er oppe på fjellet går det som regel ikke så bra, sier Bloch-Hoell.

Derfor er det to ting du ikke bør glemme før du legger ut i påskefjellet: Kart og kompass. Kanskje ikke det mest moderne, men desto mer til å stole på.

– Folk må bruke kart mer. De må skaffe seg kart over området der de går, og så ta det fram og bruke det for å finne ut hvor man starter og hvor man skal, sier han.

Kan ikke bruke

Johannes Vieler

Johannes Vieler går gjerne på ski, men har per i dag ikke inngående kunnskap til kart og kompass.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Skientusiast Johannes Vieler er i ferd med å smøre klar skiene til tur når NRK treffer han på Frognerseteren. Han innrømmer at det er så som så med kart- og kompasskunnskapene.

– Kart og kompass er noe jeg kan veldig lite om. Det er kanskje greit i dag når vi har mobiltelefoner, men samtidig er vel kart også lurt, sier Vieler – som ikke er alene.

En undersøkelse utført i 2014 for kartselskapet Nordeca viste at 33 prosent svarte at de var helt ukyndige eller ukyndige i bruk av kart og kompass.

– Man må se på kartet og sammenligne med terrenget. Da kan man velge gode ruter for turen, og papirkartet går ikke tomt for strøm, sier Bloch-Hoell i turistforeningen.

Se en enkel demonstrasjon av kart og kompass:

Kart og kompass

INNFØRING: Nils Bloch-Hoell i turistforeningen forklarer hvordan man enkelt kommer i gang med det grunnleggende ved bruk av kart og kompass (video: Hallgeir Aunan, stillsfoto og redigering: Vilde Kalsaas Worren).

Ikke dekning i fjellet

Selv Telenor som lever av å selge mobiltjenester, advarer mot å stole for mye på mobiltelefonen under fjellturen i påsken.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor mener ingen kan ta mobildekning på høyfjellet for gitt.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen sier at de har bygd ut mobilnettet godt ved kjente utfartssteder, men advarer mot å ta dekning for gitt.

– I fjellheimen er det annerledes. Det finnes faktisk steder uten mobildekning. Selv om rundt 82 prosent av Norges flateareal har GSM-dekning, er fortsatt 17–18 prosent av flate-arealet uten dekning. Dette gjelder særlig i fjellet, sier Amundsen i ei pressemelding.

Utfordringene oppstår spesielt hvis man er avhengig av å kunne laste ned data over mobiltelefonen. Dekningen på 3G er betydelig mindre utstrakt på fjellet enn ordinær GSM, som gir mulighet for å ringe og sende SMS.

Bloch-Hoell understreker teknologien kan fungere som et supplement.

– En posisjonsapp på mobiltelefonen eller en GPS kan være lurt. Fordelen med GPS er at du lett kan få gitt beskjed om nøyaktig hvor du er hvis du er i ei knipe.

AKTUELT NÅ