Hopp til innhold

Advarer eldre mot dårlig influensavaksine

Årets influensavaksine virker ikke mot alle typer influensavirus. Eldre bør være ekstra på vakt etter symptomer, sier Folkehelseinstituttet.

Mann snyter seg

Eldre er spesielt utsatt for H3-viruset.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Siri Helene Hauge

Siri Helene Hauge, overlege ved Smitteverndivisjonen ved FHI.

Foto: Privat

– Ett av influensavirusene som vaksinen dekker har forandret seg såpass at man ikke får maksimal beskyttelse av vaksinen, sier overlege ved Smitteverndivisjonen ved FHI, Siri Helene Hauge, til NRK.

Årets vaksine er ment å forsvare mot tre influensavirus. For et av dem, kjent som H-3-viruset, virker vaksinen dårlig eller ikke i det hele tatt.

– Man kan gå ut fra at får man dette viruset, virker vaksinen dårligere enn forventet. Hvor mye dårligere vet vi ikke, sier Hauge.

Så langt vet ikke Folkehelseinstituttet med sikkerhet om mangelen ved årets vaksine har fått alvorlige følger.

– Influensasesongen har ikke vært veldig intens, hverken i Norge eller i Europa. Men vi har sett andre steder i Europa at det har vært økt dødelighet hos eldre, selv om vi ikke vet om dette kommer av influensaen eller har andre årsaker, sier overlege Hauge.

Spesielt farlig for eldre

Vanligvis er det risikogruppene som får influensavaksine. Når det gjelder H3-viruset er det først og fremst eldre som er utsatt.

– Det vi ser hvert år med H3-viruset er at eldre er spesielt utsatt. Både fra andre europeiske land og fra sykehusinnleggelser ser vi at det i hovedsak er eldre som blir alvorlig syke av dette viruset, sier Siri Helene Hauge.

Særlig trekker hun frem beboere på sykehjem og sier at de må få seg en legesjekk om de blir syke.

De klassiske influensasymptomene er tørrhoste og høy feber. Får man det og er i risikogruppene, bør man ta kontakt med lege.

Siri Helene Hauge, overlege ved Smitteverndivisjonen ved FHI / NRK

Velger ut tre influensavirus

Liten pike snyter seg

Barn er bare i risikogruppen for influensa dersom de lider av andre sykdommer.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Vanligvis dekker en influensavaksine tre forskjellige influensavirus. Før hver influensasesong velger Verdens helseorganisasjon (WHO) ut hvilke tre influensavirus som skal dekkes før produksjonen settes i gang.

– Influensaviruset forandrer seg hele tiden. Man vurderer to ganger i året hvilken sammensetning av virus som vaksinen skal dekke. Denne gangen har man sett at et av virusene i vaksinene har forandret seg fortere enn det man har forutsatt, sier overlege Hauge.

WHO har nå inkludert den nye varianten av viruset i den nye vaksinen som mennesker på den sørlige halvkule skal få når deres influensasesong kommer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ