Hopp til innhold

Adevinta kjøper rubrikkvirksomheten til Ebay – blir verdensledende

Norske Adevinta kjøper Ebays rubrikkvirksomhet i gigantavtale verdt 84,7 milliarder kroner. Dermed blir selskapet blant Norges største og markedsledende globalt.

Ebay

KJØPT OPP: Schibsted-eide Adevinta kjøper opp Ebay-selskap.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Schibsted-eide Adevinta har inngått avtale verdt 9,1 milliarder dollar om å kjøpe rubrikkvirksomheten til Ebay. Det bekrefter selskapene i en melding.

Beløpet tilsvarer 84,7 milliarder kroner.

Oppgjøret kommer i form av kontanter og aksjer. Det består av 2,5 milliarder dollar – rundt 23 milliarder kroner – samt rundt 540 millioner aksjer i Adevinta, noe som utgjør 44 prosent.

– Vi er jo en aktør som holder på med markedsplasser i mange forskjellige land. Og med dette oppkjøpet blir vi størst i verden. Vi blir den største aktøren i store europeiske land som Tyskland, Frankrike og Spania, i tillegg til en ledende aktør i land som Brasil som har stort utviklingspotensiale, sier Adventina-sjef Rolv Erik Ryssdal til NRK.

– Det er uvanlig stort

Handelen i Schibsted og Adevinta ble stanset mandag morgen i påvente av en melding fra selskapene. Kort tid etter at handelen ble gjenopptatt på tirsdag, skjøt begge kursene i været.

Nå håper Ryssdal at oppkjøpet vil tiltrekke seg flere norske aksjonærer.

– Vi synes det er bra å være på Oslo Børs. Vi noterer at vi har mange utenlandske aksjonærer, det er bra, vi håper at vi også kan få flere norske aksjonærer, sier Ryssdal.

Adevinta-aksjen steg nesten 40 prosent i de første handlene. Klokken 14:24 er Adevinta-aksjen opp 32,09 prosent, mens Schibsted er opp 18,56 prosent.

Aksjene skjøt i været

Den markedsaktiviteten er spesiell, mener investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Markets.

– Det er ikke alltid lett å forstå det som skjer i markedet, men jeg tror det har noe med at Ebay går inn som eier i Adevinta. I dette tilfellet har man rimelig sikre kilder på at det var flere som ønsket å kjøpe Ebay Classified Group, så avtalen er egentlig et klart signal på at Ebay tror på selskapet Adevinta, sier Næss til NRK.

Næss sier at avtalen er stor, både i norsk og global kontekst.

– Det er uvanlig stort, det er ikke ofte du ser sånne transaksjoner i det norske markedet. Hvis du ser på aksjekursen før dette ryktet begynte, så var selve Adevinta verdt 70 milliarder kroner. Så kjøpet er større en dem selv, sier Næss til NRK.

Kjøper danske rubrikkvirksomheter

Adevinta er Schibsteds internasjonale rubrikkselskap etablert på Oslo Børs april 2019 som den største børsnoteringen i Norge siden Telenor.

Den nye avtalen gjør Adevinta til det fjerde største selskapet på Oslo Børs, ifølge konsernsjef i Schibsted Kristin Skogen Lund.

– I dag har vi skapt det som vel blir det fjerde største selskapet på Oslo Børs, og det er jo veldig morsomt at et så globalt selskap er faktisk er norsk. Selv om Schibsted nå bare eier 33 prosent av et så er jo dette et norsk selskap notert på Oslo Børs, og det er gøy, sier Skogen Lund til NRK.

Schibsted har som et ledd i avtalen også kjøpt rubrikkvirksomhetene DBA.dk og Bilbasen.dk i Danmark. Det gjør konsernet ledende innen rubrikkvirksomhet i de nordiske landene, ifølge Skogen Lund.

Konkurrerer ikke med finn.no

Men hun avviser at oppkjøpet kan ha konsekvenser for Finn.no i Norge.

– Overhodet ikke, tvert imot, de har jo ikke virksomhet i Norge. Schibsted har disse rubrikkvirksomhetene i Norden, og nå kjøper vi også den danske virksomheten hvor vi ikke har vært til stede før. Men dette er jo et selskap hvor vi vil være en stor aksjonær, så i den grad det vil være forbindelser så er jo det samarbeid, så det her er i så måte utelukkende positivt, sier Skogen Lund.

Adevinta noteres på Oslo Børs

Adevinta ble etablert på Oslo Børs i april 2019.

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Avtalen innebærer at Ebay får 2,5 milliarder dollar i kontanter, og 540 millioner i Adevinta -aksjer. Ebay vil dermed ha 44 prosent av de utestående aksjene i Adevinta, og 33 prosent av stemmerettighetene.

Markedsledende i flere land

Schibsted vil etter oppkjøpet sitte igjen med en 33 prosents eierandel, men 39,5 prosent av stemmerettighetene. Fra før hadde Schibsted en eierandel på 59 prosent i Adevinta.

Oppkjøpet vil utvide markedsplassen til land Adevinta ikke opererer i.

Adevinta opererer i dag i 15 land i Europa, Latin-Amerika og Nord-Afrika. Blant de ledende produktene er Leboncoin i Frankrike, InfoJobs i Spania og Subito i Italia.

Ebays rubrikkvirksomhet inneholder merkevarer som Gumtree og Kijiji, og tilbyr annonser i mer enn 1.000 byer verden over.

Gjennom oppkjøpet får selskapet solide markedsposisjoner i 20 land. Tjenestene vil nå 1 milliard mennesker og ha 3 milliarder månedlige besøk, heter det i børsmeldingen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger