NRK Meny
Normal

Acta legger ned selskap etter varsel fra Finanstilsynet

Finansrådgiveren Acta legger ned forvaltningsselskapet Acta Asset Management AS etter at Finanstilsynet har varslet at lisensen kan bli inndratt.

Acta-logoen

Finansrådgiveren Acta melder at selskapet vil gjøre store kutt etter at Finanstilsynet har varslet om at lisensene til å drive finansrådgivning kan bli tilbakekalt.

Foto: Elisabet Grøndahl / NRK

Finanskonsernet Acta skriver i en melding til Oslo Børs at selskapet legger ned selskapet Acta Asset Management.

Finanstilsynet skriver på sine nettsider at tilsynet har varslet mulig tilbakekall av samtlige tillatelser til Acta Asset Management AS trenger for å drive investeringsrådgivning.

Fred A. Ingebrigtsen

Nyheten om at Acta legger ned Acta Asset Management AS kommer samtidig med at Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen sitter i Stavanger tingrett tiltalt for innsidehandel med Acta-aksjer.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

I meldingen skriver Actas styreleder Alfred Ydstebø at styret i Acta Asset Management har forståelse for en del av kritikken som Finanstilsynet kommer med og «tar den på største alvor».

Mandag stanset Oslo Børs all handel i Acta-aksjen i påvente av at selskapet skulle komme med en børsmelding.

LES OGSÅ: Stanser all handel i Acta

Handelen i Acta-aksjen er nå i gang igjen. Aksjekursen stuper. I skrivende stund har Acta-aksjen falt 16 prosent siden handelen startet igjen klokka 11.15.

– Sjelden at tilsynet inndrar tillatelser

Direktør for markedstilsyn Eirik Bunæs i Finanstilsynet sier til NRK.no at han ikke kan si noe om grunnlaget for at tilsynet har sendt varsel om mulig inndragelse av konsesjonen.

Normalt skulle varselet om mulig tilbakekall av konsesjonen vært unntatt offentlighet til konklusjonen var klar.

Men det faktum at selskapet er børsnotert gjorde at tilsynet likevel har gjort et unntak. Acta fikk varselet i hende etter at Oslo Børs stengte fredag, og all børshandel i aksjen ble stanset mandag.

Bunæs sier at det er sjelden at konsesjoner inndras av tilsynet.

– Vi hadde to tilfeller av inndratte tillatelser i fjor. I løpet av de siste ti årene dreier det seg om et håndfull selskaper, sier Bunæs.

Mange mister trolig jobben

Eirik Bunæs, avdelingsdirektør i Finanstilsynet

Avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Finanstilsynet sier til NRK at han ikke kan kommentere grunnlaget for at Finanstilsynet har varslet mulig tilbakekall av lisenser.

Foto: cf-wesenberg

Acta skriver i meldingen at det er vanskelig å få lønnsomhet i finansrådgivning mot kunder som har begrenset finansformue til investering.

Derfor skal selskapet nå satse på personlig rådgivning av større kunder, noe vil gjøre det lettere å drive virksomheten i tråd med våre og omverdenens høye kvalitetskrav.

Acta varsler at virksomheten nå blir reorganisert og at selskapet skal spare 120 millioner kroner gjennom å kutte kostnader.

«Dette vil bli gjort gjennom ulike tiltak og vil dessverre innebære en viss nedbemanning», skriver selskapet i meldingen.

All drift samles i ett selskap

Både driften av Acta Asset Management AS og den svenske delen av selskapet skal nå samles det nåværende datterselskapet Acta Markets AS.

Acta hevder at kundenes investeringer og rapporteringer ikke vil påvirkes av den pågående prosessen, og at samtlige kunder blir kontaktet og tilbudt å inngå avtale med Acta Markets AS.

Finanstilsynet er informert om dette, skriver Acta i meldingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger