Abid Rajas statssekretær trekker seg: – Den politiske ukulturen lukter vondt

Knut Aastad Bråten melder torsdag ettermiddag at han trekker seg som statssekretær i Kulturdepartementet. Han slutter av hensyn til «egen integritet».

Knut Aastad Bråten

Knut Aastad Bråten trekker seg som statssekretær i Kulturdepartementet.

Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

– Den politiske ukulturen lukter vondt, er med på å svekke demokratiet vårt, og er slik med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss, skriver Knut Aastad Bråten i et innlegg på Facebook torsdag ettermiddag.

I innlegget melder Bråten at han trekker seg som statssekretær i Kulturdepartementet.

– Det er krevende å ta del i et politisk lederskap i et departement når det knapt finnes tid, tålmodighet eller vilje til å arbeide sammen, skriver Bråten.

Må vise normal moral og etikk

NRK har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra Bråten. Men på Facebook skriver han:

– Politikken har som kjent mange ansikt. Politikere også. De er verken feilfrie eller perfekte. Det er det heller ingen som forventer. Men politikere må vise normal moral og etikk, være til å stole på, noen å se opp til.

Ein dag i januar får eg spørsmål frå partileiaren i Venstre om å bli med på laget – som ny statssekretær i...

Publisert av Knut Aastad Bråten  Torsdag 7. mai 2020

Raja takker

Abid Raja

Kulturminister Abid Raja (V) syns det er leit at Bråten trekker seg.

Foto: Heiko Junge

I en sms til NRK skriver statsråd Abid Raja:

– Jeg er glad for at vi gikk muligheten til å bli kjent med Knut. Han har en stor, raus personlighet, godt humør og høy faglig kompetanse og integritet. Jeg har takket han for innsatsen han har lagt ned for sektoren, for departementet, for partiet og for meg. Det er leit at han har valgt å trekke seg, men jeg har respekt for avgjørelsen.

Men Raja har ennå ikke svart på NRK sine spørsmål om saken.

Etterfølger allerede på plass

Hans etterfølger, Gunnhild Berge Stang, tidligere ordfører i Fjaler kommune, er allerede på plass. Hun ble utnevnt til statssekretær av Kongen i statsråd i dag, men sier til NRK at hun har vært konstituert siden mandag.

Gunnhild Berge Stang

Bråtens etterfølger Gunnhild Berge Stang (V)

Foto: Solveig Nyhus Aksnes / NRK

Hun ønsker ikke kommentere konkret det Bråten har lagt ut på Facebook, men viser til statsråd Abid Raja. Når det gjelder jobben som ligger foran henne ser hun frem til den.

– Jeg har vært her i noen dager allerede, fått pulsen og adrenalinet på plass, og ser frem til det store og viktige arbeidet som ligger foran meg, sier Stang til NRK.

Grande: - Veldig lei meg

Partileder i Venstre Trine Skei Grande sier til NRK at hun syns det er trist at Bråten trekker seg.

– Jeg er veldig lei meg for at han slutter som statssekretær. Han har en unik kompetanse og nettverk innen kulturlivet, og vi skulle veldig gjerne hatt med ham videre. Jeg har takket ham for jobben han har gjort, sier Grande.

Bråten ledet kulturnettverket i Venstre da Skei Grande var kulturminister. Han ble utnevnt til statssekretær 24. januar i år.

Abid Rajas politiske rådgiver Emma Lind sier det har vært en utfordrende arbeidssituasjon, hvor koronapandemien inntraff bare seks uker etter det ble skifte av kulturminister og statssekretær.

– Det har vært utfordrende for oss alle å komme på denne vakta. Vi kjente hverandre ikke fra før av. Det har vært full fart siden vi begynte. Du kan egentlig ikke beskrive hvor intenst det er å sitte med et sånt ansvar, sier Lind.

Hun sier om Abid Raja og Knut Aastad Bråten:

– Begge to er veldig dyktige på hver sin måte. Jeg syns dette er veldig trist. Jeg kommer til å savne å ha Knut her.

Knut Aastad Bråten fra Nord-Aurdal blir statssekretær i Kulturdepartementet

Knut Aastad Bråten (V) fra Nord-Aurdal.

Foto: Ketil Kjenseth

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger