Abdulhak med erstatningskrav til norske politikere

Faren til Farouk Abdulhak, som er mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen, krever erstatning fra sju norske stortingsrepresentanter.

Montasje: Martine Vik Magnusse og Farouk Abdulhak

Farouk Abdulhak er siktet for drapet på norske Martine Vik Magnussen.

Foto: Scanpix

Ifølge bt.no har Shaher Abdulhak, faren til drapsmistenkte Farouk Abdulhak, sendt et truende brev til sju stortingsrepresentanter, deriblant SVs Heikki Holmås og Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter.

Bakgrunnen er at politikerne har varsla flere internasjonale selskaper om drapsmistanken mot sønnen, som er hovedmistenkt for drapet på den norske studenten Martine Vik Magnussen i London for tre år siden.

Sendte brev på Stortingets papir

En representant for alle partiene skrev et brev like før jul i fjor. Brevet, som var forfattet på Stortingets papir, ble sendt til store, internasjonale selskaper som Coca-Cola, Whirlpool, Philips, Xerox og Daimler Benz, ifølge bt.no.

I brevet uttrykker stortingspolitikerne bekymring over at store, internasjonale bedrifter samarbeider tett med en person som har bidratt til å skjule sin sønn som er ettersøkt for mord. De ber deretter om bedriftenes kommentarer, og heviser til at universelle regler må veie tyngre enn personlige og økonomiske interesser i en slik sammenheng.

Brevet førte blant annet til at Abdulhak ble fratatt retten til å importere bilmerket Mercedes til Jemen.

Selskapene som er varsla er handelspartnere med milliardæren, og en av dem, selskapet Peters & Peters, videresendte brevet til Abdulhaks advokater i London. Det samme selskapet har nå tatt kontakt med de norske politikerne.

Må dekke alle tap

I tillegg til Holmås og Hagesæter, har Venstres Trine Skei Grande, Høyres Michael Tetzschner, Senterpartiets Ola Borten Moe, Kristelig Folkepartis Geir Jørgen Bekkevold og Arbeiderpartiets Håkon Haugli mottat brev.

Michael Tetzschner (H)

Høyrepolitiker Michael Tetzschner tror hensikten med Abdulhaks krav er å skremme norske politikere fra å engasjere seg i saken.

Foto: Høyre

– Hensikten er selvfølgelig å skremme oss fra å gjøre det vi mente vi hadde en moralsk plikt til å gjøre, nemlig bidra til at Martine kunne få en oppklaring i saken. Der er jo denne rike forretningsmannens sønn den Scotland Yard gjerne vil snakke med, og det har vi ønska å gjøre både faren og hans forretningsforbindelser oppmerksom på, sier Michael Tetzschner til NRK.

I brevet, som er datert 8. februar, ber Abdulhak politikerne forberede seg på å dekke alle tap og utfgifter han er påført som følge av brevaksjonen, dette innebærer kostnader knytta til juridisk bistand.

Abdulhaks advokater anklager politikerne for å ha gjort ubøtelig skade på forretningsmannens rykte, og krever at de trekker tilbake brevet og ber om unnskyldning for at det ble sendt.

Stortingsrepresentantene i møte

De sju stortingsrepresentantene som har mottatt brev hadde tirsdag et møte i Stortinget.

Trine Skei Grande

Venstreleder Trine Skei Grande er blant Stortingspolitikerne som har mottatt brev fra Abdulhak.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

Der ble de enige om å skrive et høflig svar til Peters & Peters der de avviser alle krav. Michael Tetzschner sier at de ikke vil legge noe mindre press på Abdulhak i framtida.

– Vi ser ikke noen grunn til å gjøre mindre av det vi ser virker, og vi håper jo flere av selskapene vil gå denne forretningsmannen etter i sømmene, og kanskje også på sin måte spørre om det ikke er lurt at sønnen snakker med Scotland Yard, sier han til NRK.

Trine Skei Grande (V) sier at Norge er en stat med ytringsfrihet.

– Vi har rett til å bruke de rammer som rettsstaten gir. Han (Shaher Abdulhak) beskytter en sønn som nekter å møte til en rettssak. Hvis han virkelig ønsker at rettsstatens prinsipper skal gjelde, bør han bidra til dette selv og ikke angripe oss, sier Skei Grande.

– Sjokkert over trusselbrev

– Jeg blir ganske sjokkert over at man velger å svare på vårt brev på denne måten her. Ved at de nærmest sender et slags trusselbrev til oss i stedet for å bidra til at Martine-saken kunne ha blitt løst, sier Geir Jørgen Bekkevold, KrF-stortingsrepresentant fra Skien.

Om erstatningskravet sier han:

Geir Jørgen Bekkevold (KrF)

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) sier brevet fra Abdulhak er fra en mann med panikk.

Foto: Stortinget

– Det er ganske utrolig å komme med et erstatningskrav overfor oss som har stilt de selskapene han er involvert i noen spørsmål om hvordan de vurderer samarbeidet ut fra en etisk tenkning. Og det å komme med erstatnigskrav syns jeg er så tullete, sier han.

I brevet kreves det blant annet at representantene skal trekke tilbake brevet, beklage, samt erstatning og dekning av advokatutgifter.

– Dette her er et trusselbrev fra en som handler i panikk, sier Bekkevold.

– Forstår du reaksjonen på brevet?

– Jeg hadde håpet han ville reagere på en annen måte. At han heller ville brukt energien sin på å prøve å bidra til at Martine-saken kunne ha blitt løst. Det har han tydeligvis valgt å ikke gjøre, sier Bekkevold.

Drapssiktet

Martine Vik Magnussen fra Asker ble funnet drept i en bygning Shaher Addulhak disponerer i London i mars 2008.

Kort tid etter siktet britisk politi sønnen Farouk for å ha voldtatt og drept den norske jenta. Etter drapet rømte han til hjemlandet Jemen, som ikke har noen utleveringsavtale med Storbritannia og Norge.

Det mistenkes at faren hjalp han med å rømme fra London og holde han skjult i Jemen.

Både britiske og norske myndigheter har forsøkt å legge press på Jemen for å få landet til å utlevere Abdulhak, men uten å lykkes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger