NRK Meny
Normal

Aarebrot slakter Kirkevalget

Mangel på stemmeavlukker, mangel på stemmesedler, mangel på ID-sjekk, unøytrale valgfunksjonærer og utilgjengelige lokaler for funksjonshemmede. Disse klagene kan endre regelverket for Kirkevalget i 2019. Kirkerådet varsler nå «grundig evaluering».

Frank Aarebrot

VIL HA HEMMELIG VALG: – Tidligere kommunistland har jo mer skikkelige valg enn dette, mener valgekspert Frank Aarebrot, som måtte bæres inn i valglokalet da han skulle avgi sin stemme under årets kirkevalg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Valg skal være hemmelig. Det er uhyre viktig. Spesielt når det er flere lister å velge mellom. Derfor er det ikke greit at det mangler stemmeavlukker, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Han er ikke imponert over gjennomføringen av årets kirkevalg, og reagerer sterkt på at velgere har fått stemme uten at de er avkrevd legitimasjon.

Valg skal være hemmelig. Det er uhyre viktig

Valgforsker Frank Aarebrot

– Det betyr at folk kan oppgi falsk identitet og stemme flere ganger. Det er jo derfor folk skal legitimere seg, nettopp for å unngå dette. Agitasjon i valglokalet skal heller ikke forekomme. Selv velgere som gjør det, skal bortvises, sier Aarebrot.

Frank Aarebrot
Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

LES OGSÅ: – For dårlig gjennomført kirkevalg

«Skal du ha den homolista?»

Valgdeltagelsen under årets Kirkevalg var rekordstor. I Oslo gikk over 60.000 velgere til valgurnene for å avgi sin stemme. Det er en valgdeltagelse på 16,7 prosent og en økning på 123 prosent fra forrige valg i 2011. Åpen Folkekirke vant valget suverent med over 46.000 stemmer.

Ikke alle var like fornøyd med gjennomføringen av valget. Blant annet er det kommet kritikk mot måten valgfunksjonærer har opptrådt på.

I Fagerborg i Oslo måtte en funksjonær forlate lokalet etter at flere velgere reagerte på det de opplevde som manipulasjon og ufin oppførsel. Blant annet skal valgfunksjonæren ha uttalt: «Skal du ha den homolista?»

– Forsøkte å påvirke valget

Også i andre valglokaler har det kommet inn klager til Oslo bispedømmeråd.

– Flere har klaget på det de mener er overivrige valgmedarbeidere som har forsøkt å påvirke valget. Andre har reagert på at de ikke måtte vise legitimasjon, mens noen har savnet stemmeavlukker og stemmesedler, forteller valgkoordinator i Oslo bispedømmeråd, Gry Friis Eriksen.

Det er ikke antall klager som er avgjørende, men hva velgerne klager på

valgkoordinator i oslo bispedømmeråd, Gry Friis Eriksen

Totalt er det kommet inn cirka 15 klager. Klagefristen går ut om syv dager.

– Det er ikke antall klager som er avgjørende, men hva velgerne klager på. Hvis det hersker tvil om gjennomføringen av valget, og det kommer sterke indisier på at dette kan ha påvirket mandatfordelingen, kan det få konsekvenser, påpeker Friis Eriksen.

LES OGSÅ: Stemmeseddelen nådde aldri valgurnen

stemmelokale valg stemmeavlukke

MANGLET STEMMEAVLUKKE: Under årets kirkevalg reagerte velgere på at det ikke var mulig å avgi stemme uten at andre fikk innsyn i hva de stemte.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Måtte bæres inn i valglokalet

Valgekspert Frank Aarebrot tror arrangøren av Kirkevalget med fordel kunne ha sluppet til uavhengige valgobservatører.

– De kan be om hjelp fra Øst-Europa. Der er de vant til denne type metoder og kjenner lusa på gangen. Tidligere kommunistland har jo mer skikkelige valg enn dette, mener valgforskeren, som måtte bæres inn i valglokalet da han skulle avgi sin stemme i Bergen.

Tidligere kommunistland har jo mer skikkelige valg enn dette

Valgforsker Frank Aarebrot

– Jeg sitter i rullestol, og valglokalet var ikke tilrettelagt for funksjonshemmede. Men jeg lar meg ikke stoppe så lett. I tillegg var det så få valglokaler at flere eldre ikke fikk stemt fordi det var for langt å gå, forteller Aarebrot.

LES OGSÅ: Rekorddeltakelse i kirkevalget

Varsler grundig evaluering

Anders Backer-Grøndahl Eide er prosjektleder for Kirkevalget 2015 i Kirkerådet. Han har forståelse for at velgere reagerer.

– Det er klart at alle skal ha mulighet til å utføre hemmelig valg. Hvis det ikke er ivaretatt, må vi se på hva vi kunne gjort annerledes og evaluere om valget har vært godt nok tilrettelagt på dette punktet, sier prosjektlederen.

Det er Kirkerådet som vedtar eventuelle endringer i valgreglene basert på evalueringen.

– Jeg kan melde om at det vil bli en grundig evaluering av valget, bekrefter Anders Backer-Grøndahl Eide.

– Kan bruk av valgobservatører være en ide ved neste kirkevalg?

– Igjen, dette er noe vi må ta med i evalueringen, og noe som vil bli debattert frem mot neste valg. Men jeg ser ikke bort fra det, sier Anders Backer-Grøndahl Eide.

Valurne valg stemmeseddel

– Alle skal ha mulighet til å utføre hemmelig valg. Hvis det ikke er ivaretatt, må vi se på hva vi kunne gjort annerledes og evaluere om valget har vært godt nok tilrettelagt på dette punktet, sier Anders Backer-Grøndahl Eide, prosjektleder for Kirkevalget 2015 i Kirkerådet.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Jeg kan melde om at det vil bli en grundig evaluering av valget

Anders Backer-Grøndahl Eide, prosjektleder for Kirkevalget 2015 i Kirkerådet

Har ikke råd til stemmeavlukker

Mangelen på stemmeavlukker og egnede valglokaler forklarer han slik:

– Jeg er kjent med at en del menigheter tidligere lånte en del valgutstyr av kommunen, men etter at det ble felles valgdag har dette i liten grad vært mulig. Det er ikke alle menigheter som har hatt økonomi til å kjøpe et stort antall valgavlukker, og andre løsninger for avskjerming har blitt valgt.

– Hva med velgere som ikke har måttet vise legitimasjon?

– Her har det nok vært en misforståelse blant valgfunksjonærene. Reglene sier at velger som er ukjent for stemmemottaker skal legitimere seg. Dette betyr at dersom stemmemottaker kjenner velgeren, trenger man ikke be om ID. Ukjente skal selvfølgelig legitimere seg.

LES OGSÅ: Kjemper for en åpen og inkluderende kirke

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger