Hopp til innhold

– Vil at flere skal ta angrepille mot HIV

Til tross for en voldsom økning av nysmittede, får nesten ingen tilbud om behandling som hindrer at HIV-viruset setter seg i kroppen. Nå vil folkehelsa at flere skal bruke angrepillene som behandling.

Jon Wilhelm Ørstavik

Folkehelseinstituttet ønsker at flere skal bruke p-pillen som behandling mot HIV-smitte. – Kun en håndfull i året som får behandlingen, forteller avdelingsdirektør ved Allmennlegevakta i Oslo, Jon Wilhelm Ørstavik (t.h.).

– Sjansen er veldig, veldig stor for at man ikke blir smittet hvis man får denne type behandling i løpet av de to første døgnene, sier avdelingsoverlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad.

Hvert år får 250 nye personer beskjed om at de er smittet av HIV. Menn som har sex med menn er mest utsatt, undersøkelser viser at de har mye usikker sex.

– Det er spesielt for denne gruppen vi tror PEP-behandling kan ha en effekt, sier Blystad.

Han gir helsevesenet råd om hvem som kan få tablettkuren som hindrer HIV-smitte. Før var det stort sett bare helsearbeidere som ble utsatt for smitte på jobb som fikk tilbud om kuren, men siden 2009 har også folk som har risikosex muligheten til å få pillene. Likevel er det nesten ingen som får behandlingen i dag.

– Det er en håndfull i året, og de er gjerne engstelig for at de har utsatt seg for smitte. Noen har kanskje vært på steder der det er ganske høy risiko for å bli smittet, for eksempel i homoseksuelle miljøer, sier avdelingsdirektør ved Allmennlegevakta i Oslo, Jon Wilhelm Ørstavik.

Sovepute

Bare én av tre menn som har sex med menn vet at PEP-behandling finnes, skal vi tro en undersøkelse som ble gjort i 2010. Smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen, tror det er årsaken til den lave bruken.

– PEP burde nok brukes mer. Det er en god del som smittes av HIV her i Oslo, og en del av disse tilfellene kunne vært unngått hvis den som ble smittet hadde kjent til behandlinga, sier Steen.

Smittevernoverlegen har bare én bekymring:

– Ulempen er at det kan bli en slags sovepute ved at folk unngår i bruke kondom og heller satser på PEP-behandling.

 Tore Steen

Smittevernoverlege, Tore Steen tror årsaken til den lave bruken av angrepillen mot HIV er at for få vet om behandlingen.

Det er ti år siden HIV blant homofile begynte å øke kraftig i Norge. Så langt ser det ikke ut til at myndighetene eller miljøet selv har klart å snu utviklinga. Hans Blystad ved Folkehelsa tror ikke angrepiller er hele svaret.

– Vi tror ikke det har stor betydning for utvikling av HIV-epidemien blant menn som har sex med menn, mens for enkeltindividet kan det bety mye. Vi vet jo at den gruppen er mest smitteutsatt i Norge, sier avdelingsoverlegen.

AKTUELT NÅ