NRK Meny
Normal

– Uforsvarlig få befal i Afghanistan

Norge må dramatisk redusere sine styrker i Afghanistan, hvis ikke nytt befal raskt blir utdannet, mener Norges Offiserforbund.

Video Peter A. Moe

Forbundsleder Peter A. Moe mener or få med befalsutdannelse som skal dele på oppgavene i Afghanistan.

Norske soldater har vært på plass i Afghanistan i ni år nå. Den norske styrken på rundt 500 soldater og befal har møtt sterkere og sterkere motstand fra taliban-soldater, i det nordlige Afghanistan.

LES: Belastes hardere enn NATO anbefaler
LES: - Kan ikke slåss oss til seier
LES: Vurderer kviletiltak for norske soldatar

Fysisk og psykisk slitasje

For befal har tjenesten i Afghanistan ført til så stor fysisk og psykisk slitasje at dette ikke går i lengden. Denne kraftsalven kommer fra Norges Offisersforbund, som i morgen åpner sitt landsmøte på Hamar. Forbundsleder Peter A. Moe sier det er dramastisk:

– Vi snakker om senskader både fysisk og psykisk. Vi snakker om psykisk utmattelse. Vi snakker om viljeløshet til å gå på jobb. Vi snakker rett og slett om noe en ikke ønsker å være en del av, sier Moe.

Skyhøy skilsmissestatistikk

Han mener skilsmissestatistikken som ligger skyhøyt over gjennomsnittet, er en indikasjon på hvor presset norsk befal i Afghanistan nå føler seg.

Problemet er at det er for få med befalsutdannelse som skal dele på oppgavene i Afghanistan, mener forbundet.

Ikke gjort i en håndvending

– Da må vi drastisk redusere den norske innsatsen i Afghanistan. Det er ikke gjort i en håndvending å bygge opp denne kompetansen, vi er egentlig allerede veldig på etterskudd, sier Moe.

Han mener kompetansen må bygges opp over tid.

– Men vi må få løfter fra politikerne nå om at det raskt skal utdannes nytt befal, hvis ikke må vi drastisk redusere våres styrker, fordi dette er snart uforsvarlig, sier Moe.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger