Hopp til innhold

–Trist at ikke søstrene ble stoppet

Statsminister Erna Solberg er svært bekymret over at så mange nordmenn drar til Syria for å delta i borgerkrigen.

Statsminister Erna Solberg svært bekymret over at så mange nordmenn drar til Syria for å delta i borgerkrigen.

Nett-TV: Solberg er bekymret over at mange nordmenn reiser til Syria.

– Det er etter min mening dypt bekymringsfullt, både at de utsetter seg selv for fare, men også hvilke kontakter de får i Syra, sier statsministeren.

PST tror at mellom 30 og 40 personer fra Norge har dratt til Syria for å krige, og i helgen ble det kjent at to norsk-somaliske søstre på 16 og 19 år kan ha tatt seg inn i landet.

– Vi vet at alle som har vært i krigsområder, kommer tilbake med belastninger. Hvilken mental tilstand de er i når de kommer tilbake, er også en bekymring, sier Solberg.

Farlig reise

Hun mener det er veldig trist at ingen klarte å stoppe jentene før de reiste.

– Syria er ikke et sted for to jenter på 16 og 19 år, uansett hvor idealistisk man måtte være. Jeg forstår veldig godt at foreldrene er fortvilet, sier hun.

NRK har møtt faren til de to jentene på grensen til Syria i det sørlig Tyrkia. Faren sier han ikke vet hva som vil skje med dem hvis de klarer å komme seg inn i Syria.

Vanskelig å stoppe

Mannlig opposisjonssoldat driver opplæring med unge kvinner i Aleppo i Syria

Kvinner deltar aktivt i krigføringen i Syria, men de fleste av de utenlandske kvinnene som reiser til landet deltar i støttefunksjoner.

Foto: KARAM AL-MASRI / Afp

I går ble det kjent at PST har hatt flere forebyggende samtaler med en norsk 23-åring, som er mistenkt for å ha deltatt i terroraksjonen mot et kjøpesenter i Kenya. De prøvde å hindre ham i å bli radikalisert i det islamistiske miljøet på Østlandet, men lyktes ikke.

Solberg frykter at de som returnerer til Norge med våpentrening og kontakter til terrororganisasjoner, kan utgjøre en terrortrussel.

– Det kan være større fare for terror når man har kontakter med seg fra ekstreme organisasjoner som kan tenkte å utføre terror, men det kan være like farlig at man kommer i en psykisk ubalanse fordi krigsopplevelser kan skape traumer.

Må hindre radikalisering

Denne uken sa PST de sjelden lykkes med å hindre at nordmenn drar til Syria. Derfor mener Solberg vi må ta lærdom av saken med 23-åringen fra Larvik.

– Vi må spørre oss om det hadde vært mulig å komme tidligere inn, eller om det hadde det vært mulig å komme i dialog med lokalmiljøet på en bedre måte. Vi kan aldri sikre oss 100 prosent mot at folk blir radikalisert, men vi skal bli bedre på det.

Solberg mener vi må tenkte nytt i kontakten mellom myndighetene og minoritetsbefolkningen, og at vi må sørge for at terskelen for å ta kontakt og be om hjelp, blir lavere.

– Derfor er det viktig at vi jobber aktivt for å finne ut hvem som reiser, og at vi har et apparat som følger med på dem når de kommer tilbake – både på godt og vondt. Vi må finne ut om de har tilknytning til terrororganisasjoner, og sørge for at de får hjelp til å bearbeide traumer, sier hun.

AKTUELT NÅ