Hopp til innhold

Hever flomvarselet til rødt

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevet lørdag flomvarselet til rødt fra Mandalsvassdraget i Vest-Agder og vestover.

Hans Erik Veiby rapporterer fra Lindesnes om ekstremværet "Synne"

EKSTREME MENGDER REGN: Det er mye vann i veibanen og elver er over sine bredder på store deler av Sør- og Vestlandet. Også Østlandet er påvirket av været.

Lørdag Rødt flomvarsel betyr at det vil komme så mye vann at det kan føre til omfattende oversvømmelser og flomskader på bebyggelse og infrastruktur over store områder.

Over store deler av Sør- og Vestlandet er det ekstreme mengder regn og mye vind lørdag.

– Vi har hevet varselet til vårt høyeste nivå, så dette er bekymringsfullt, sier Anne Britt Leifset i NVE.

Det er forventet at indre strøk av Rogaland, Vest-Agder og nordvestlige deler av Aust-Agder blir verst rammet av ekstremværet «Synne».

På de mest utsatte stedene kan det komme opp mot 140 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. Fra søndag ettermiddag er det ventet at nedbøren går over i bygeform.

Det er også stor snøskredfare i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder.

Trafikkproblemer

Selv om natt til lørdag ble roligere enn ventet, anbefales det fortsatt å holde seg innendørs i de utsatte områdene.

Enkelte flyavganger fra Vestlandet er forsinket, og på Jærbanen går togene ifølge Stavanger Aftenblad saktere enn normalt. Ved Svandalsfossen i Sauda i Rogaland er det manuell dirigering av trafikken på grunn av mye vann.

Flere ferjer er innstilt, og mange veier i Rogaland og Hordaland er stengt lørdag. Hele oversikten finner du ved å trykke på denne lenken.

De største nedbørsmengdene natt til lørdag er målt i Kvam i Hordaland (76,6 millimeter), Lund i Rogaland (58,1 millimeter) og i Gulen i Sogn og Fjordane (54,7 millimeter).

Åse Karin Hansen, NRK, køyrer gjennom Svandalsfossen i Sauda.

Her kjører en bil gjennom Svandalsfossen i Sauda i Rogaland.

Ferjer innstilt

Danskebåten til kai i Kristiansand

Danskebåten ligger til kai i Kristiansand.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

Ferjeselskapet Color Line kansellerer alle avganger mellom Kristiansand og Hirtshals og Larvik Hirtshals og lørdag morgen og formiddag. Samtlige avganger mellom Sandefjord og Strømstad er innstilt frem til klokken 17.

Stena Line kansellert fredag kveld sin avgang til Frederikshavn i Danmark.

– Det er stor fare for at denne avgangen blir kansellert i kveld også, sier Ole Herman Kjernsby i Stena Line.

«Helga» herjer i Sverige, Danmark og Finland

Alle tog mellom Stockholm og Göteborg, og Stockholm og Oslo, var innstilt fram til lørdag klokken 14. I Sverige, Danmark og Finland herjer ekstremværet «Helga».

Nå er togtrafikken åpnet igjen, og man kan ta tog fra Oslo til Stockholm.

Minst 8000 husstander i Östergötland og Sörmland var lørdag uten strøm etter ekstremværet.

– Vi vet ikke hvor mye som er skadd. Vårt håp er å ta av med helikopter så snart været tillater det, sier kommunikasjonsansvarlig Helena Kortered i strømselskapet Vattenfall eldistribution til NTB.

Også en ferje fra det estiske rederiet Tallink måtte snu da det fikk skader og tok inn vann i Østersjøen sent fredag kveld, melder NTB. Ferja var på vei fra Tallinn til Stockholm med 1.500 personer om bord.

Bygningsstilas raste i Gøteborg fredag

Bygningsstillas raste i Göteborg fredag.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

AKTUELT NÅ