Hopp til innhold

–Staten bør gi Storækre oppreisning

Staten bør raskt gi Kari Storækre en unnskyldning eller en symbolsk oppreisning dersom det stemmer at leiligheten hun bodde i sammen med Arne Treholt ble video-overvåket, mener menneskerettsspesialist.

Kari Storækre i Viggo på lørdag

Kari Storækre snakker i Viggo på lørdag.

Foto: NRK

Kari Storækre bodde sammen med sin mann, Arne Treholt, i 2. etasje i en bygård i Oslo da Treholt ble arrestert i januar 1984. I etasjen over satt spanere fra Politiets overvåkingstjeneste og fulgte med på alt de gjorde og sa.

Les også: Lund tror videoopptakene er viktige bevis

Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Leiligheten ekteparet bodde i skal ha blitt videoovervåket i hele to år før arrestasjonen. Kari Storækre sier avsløringene om overvåkingen kom som et sjokk.

Les også: – Jeg ble sveket av noen jeg trodde var en annen

Menneskerettighetsspesialist, Anine Kierulf, ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, mener videoovervåkingen er et klart brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og norske personvernregler.

– Jeg opplever at dette er et inngrep både i Mennerettighetskonvensjonens artikkel 8 som beskytter privatlivet, og også i de norske ulovfestede regler om personvern.

– Får det ikke mer inngripende

Anine Kierulf

Anine Kierult mener Kari Storækre har krav på oppreisning under europeisk menneskerett og norsk personvern.

Foto: NRK

Kierulf begrunner det ved langvarig overvåking med bilder, og skjult videoovervåking av et privat hjem.

– Stort mer inngripende får man det ikke.

– Kan man skylde på nødretten her?

– Nei, det er helt utelukket. Uansett om man skulle ha befunnet seg i en nødrett-situasjon, så er det ikke noen tvil om at det inngrepet som er begått går langt innenfor de grensene som disse beskyttelsene setter.

– Rart at jeg ikke har fått en unnskyldning

Kari Storækre har aldri fått noen erstatning for overvåkingen som fant sted på 80-tallet, og hun har ennå ikke hørt noe fra norske myndigheter etter at overvåkingen ble kjent i høst.

Hun sier selv at hun ikke vet om hun har noen krav til oppreisning.

– Men det er slike ting jeg får begynne å tenke på når jeg skal summere opp alt som har skjedd de siste årene, sier Storækre til Viggo på lørdag.

Hun legger til at hun synes det er rart at hun aldri har fått noen unnskyldning for det som skjedde.

Krav på erstatning

Kierulf, som er spesialist på menneskerettigheter, er klar på at Storækre har krav på erstatning.

– Ja, et brudd på Menneskerettighetskonvensjonen vil jo utløse iallefall et krav på et effektivt rettsmiddel, som det heter. Ofte vil domstolen i Strasbourg også tilkjenne en erstatning.

Kierulf sier beløpets størrelse er ganske uklart, og at det stort sett vil dreie seg om et symbolsk beløp.

– Men iallefall en konstatering av at her har det blitt begått en urettmessighet. Det vil jeg mene at hun i denne situasjonen har krav på.

AKTUELT NÅ