NRK Meny
Normal

«Det står ikke voldtektsmann i panna til overgriperen»

Politikere og interesseorganisasjoner krever bedre psykisk helsevern av asylsøkere for å forebygge overfallsvoldtekter. – Politisk ønsketekning, svarer psykolog.

Jim Aage Nøttestad

Jim Aage Nøttestad har lang erfaring med rehabilitering av voldtektsmenn. Han advarer mot å tro at alle traumatiserte asylsøkere er potensielle overgripere.

Foto: Mari Langva / NRK

Tall fra oslopolitiet som viser at ikke-vestlige menn er overrepresentert på statistikken over overfallsvoldtekter har skapt store overskrifter.

Aps innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande, krever nå grundigere psykologiske undersøkelser av asylsøkere som kommer til Norge.

Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (AP).

Stokkan-Grande mener helsevesenet ikke gjør en god nok jobb når det gjelder asylsøkere og psykisk helsevern.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Når vi ser at noen sliter må vi ta affære med en gang slik at kvinner også i framtiden kan gå trygge i våre gater, sier han til NRK.no.

– Umulig å vite

Men psykolog og seniorforsker Jim Aage Nøttestad ved Brøset kompetansesenter i Trondheim kaller Stokkan-Grandes utpill politisk ønsketenkning.

– Jeg tror ikke en psykologisk undersøkelse kan plukke ut disse mennene, sier han.

– Årsaksforholdene er kompliserte, de har ikke et stempel i panna der det står «voldtektsmann».

Kontroversiell rapport

I 2010 kjente politiet identiteten til gjerningsmannen i seks av de 24 anmeldte overfallsvoldtektene.

Siden en av mennene sto bak to av voldtektene dreier det seg i alt om fem menn. Samtlige beskrives som ikke-vestlige.

Ifølge rapporten Voldtekt i den globale byen hadde minst to av dem alvorlige psykologiske lidelser.

Også Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Antirasistisk senter krever at asylsøkere med psykiske traumer får bedre oppfølging.

– Det psykiske helsevesenet på norske asylmottak er jo under enhver kritikk, sier Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk Senter.

– Individer voldtar, ikke kulturer

Men Helsedirektoratet har ingen konkrete planer om å styrke tilbudet.

Avdelingsdirektør for psykisk helse og rus, Anette Mjelde, sier alle asylsøkere får en grundig fysisk og psykisk helsesjekk kort tid etter at de kommer til Norge.

– Men den er altfor generell, sier Aps Stokkan-Grande.

– Den må gå må dypere inn i virkeligheten for hver enkelt og en bekymring må føre til en umiddelbar reaksjon.

Selv om Nøttestad er en helhjerta tilhenger av et bedre psykologisk tilbud til traumatiserte asylsøkere, advarer han mot å tro at dette automatisk fører til færre overfallsvoldtekter.

– Man forenkler hvis man sier at alle overfallsvoldtekter skyldes traumer eller krigserfaringer. En del av disse personene er menn som tar det de vil ha.

Nøttestad er også skeptisk til at kulturell bakgrunn og kvinnesyn brukes for å forklare hvorfor utenlandske menn er overrepresentert på overfallsvoldtektsstatistikken.

– Du er ikke «kultur», men et menneske med vurderingsevne, sier han.

Tror på internjustis

Han mener menn som kommer fra kulturer der kvinner anses som mindreverdige lettere kan unnskylde det de har gjort – uten at kvinnesynet i seg selv fører til voldtekt.

– På samme måte som norske menn sier «hun hadde jo på seg et så kort skjørt» kan andre menn skylde på at kvinner ikke er verdt noen ting, sier han.

– Men vil dette si at overfallsvoldtekter begått av ikke-vestlige menn er umulig å forebygge?

– Man må aktivere de enkelte gruppene og på den måten skape en form for selvjustis som går på sterk kritikk av voldtekt, sier han.

Forrige uke tok det afghanske miljøet i Oslo affære da en av deres egne var etterlyst for to overfallsvoldtekter i hovedstaden.

Ifølge VG Nett førte etterlysningen til at en gruppe unge afghanere sporet opp mannen og presset ham til å melde seg til politiet.

Mannen sitter nå i varetekt og nekter straffskyld.

– Ulike grupper innvandrere er akkurat som nordmenn – de aller fleste legger stor vekt på å forsøke å følge loven og de er imot overgrep og vold, det er jo nettopp derfor de har flyktet. De ønsker ikke denne svertingen av dem som gruppe, sier Ann-Magrit Austenå i NOAS.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger