"Sol" er død

Solveig Møskedal, som bodde på Emma Hjorts Hjem i Bærum på 80-tallet, er død, 64 år gammel. "Sol-saken"  kastet lange skygger over behandlingen av psykisk utviklingshemmede i Norge.

Sol

Solveig Møskedal, som bodde på Emma Hjorts Hjem i Bærum på 80-tallet, er død, 64 år gammel.

Foto: Arne Ove Bergo/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

"Sol"s støttespillere på den tidligere sentralinstitusjonen for psykisk utviklingshemmede i Bærum, tok hemmelige videoopptak av behandlingen den autistiske kvinnen fikk på Emma Hjorts Hjem.

Video-opptakene viste at "Sol" ble utsatt for slag, spark og andre former for overgrep, mente støttespillerne.

Opptakene ble overlevert Asker og Bærum politikammer, sammen med en anmeldelse av Emma Hjorts Hjem. Det var Landsforeningen for autisme som anmeldte ledelsen for institusjonen. Ingen ble noen gang dømt.

Tortur eller behandling?

Faksimile av Arbeiderbladet

Faksimile av Arbeiderbladet

Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv

Et av de store stridsspørsmålene var om behandlingen "Sol" fikk på Emma Hjort var tortur eller behandling.

Psykolog Arild Karlsen, som var en av "Sol"s støttespillere, mener fortsatt at ledelsen ved Emma Hjort var ansvarlige for overgrep, mishandling og tortur.

- Hun var utsatt for vold og hadde uforklarlige sår, sier Arild Karlsen fortsatt.

Kritisk lys på adferdsterapi

Da Arild Karlsen kom til Emma Hjort i 1973 var han psykologistudent med adferdsterapi som spesialfelt.

Rundt 1973 gjorde atferdsvitenskapen sitt inntog på Emma Hjorths Hjem, en retning som begeistret mange, men som også raskt kom i offentlighetens søkelys som ”tortur fordekt som vitenskap”.

Dette synet  ble støttet av ledelsen ved Emma Hjort etter den såkalte Gro-saken ved Klæbu pleiehjem i Sør-Trøndelag. En av de sterkeste kritikerne av adferdsterapi var Arne Schouen.

- Jeg mener fortsatt at behandlingen "Sol" fikk av oss var veldig bra. Hun var selvskadende og destruktiv etter over 20 år i reimer, sier Karlsen.

Hemmelige opptak

Faksimile av Arbeiderbladet

Faksimile av Arbeiderbladet

Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv

Som en følge av  kritikken, fikk ikke lenger behandlerne på Emma Hjort bruke adferdsterapi i behandlingen av "Sol". Den behandlingen hun da fikk var ødeleggende,og ble holdt hemmelig av Emma Hjort-ledelsen, mener Karlsen.

- "Sol" ble mishandlet etter at vi ble tvunget til å oppgi behandlingen. Opptakene som ble gjort i all hemmelighet viser at hun hadde uforklarlige sår, ett hadde form som et strykejern. Hun ble også blindet, sa Arild Karlsen den gang, og han gjentar det overfor NRK i dag.

Ledelsen ved Emma Hjort har hele tiden avvist at "Sol" ble mishandlet og blindet på Emma Hjort.

Gode siste år

Etter HVPU-reformen ble Emma Hjort lagt ned som sentralinstitusjon, og "Sol" levde sine siste år  i Follo.

- Hun var mye bedre og reiste mye, forteller Arild Karlsen. Hun døde etter noen tids sykdom.  Jeg gråt da jeg fikk melding om at hun er død. Hun har vært en av de viktigste menneskene i mitt liv, sier han.

(NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger