«Scandinavian Star»-gruppe får møte politiet fredag

Oslo-politiet har kalt inn faggruppen som har gransket etterforskningen av dødsbrannen på «Scandinavian Star» til et møte på fredag denne uken.

"Scandinavian Star"

159 MISTET LIVET: Dødsbrannen i passasjerskipet «Scandinavian Star» krevde i alt 159 menneskeliv i april 1990.

Foto: Dalsnes, Tor Arne / SCANPIX

Deler av gruppen skal møte politimester Hans Sverre Sjøvold og kriminalsjefen i Oslo politidistrikt fredag klokken 13, bekrefter politiet overfor NRK.

– Vi setter veldig stor pris på initiativet fra Oslo-politiet. Det viser seriøsitet, og det er vi opptatt av, sier Gisle Weddegjerde, talsperson for granskingsgruppen, til NRK.

Gisle Weddegjerde.

– Vi setter veldig stor pris på initiativet fra Oslo-politiet, sier Gisle Weddegjerde i gruppen som krever en ny etterforskning av dødsbrannen i passasjerskipet «Scandinavian Star».

Foto: Ingfrid Berge / NRK
Hans Sverre Sjøvold

STILLER I MØTET: Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt stiller i møtet fredag.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Etter at en bredt sammensatt ekspertgruppe fredag kom med krass kritikk av politiets etterforskning av «Scandinavian Star»-ulykken, åpnet politiet for å snakke med kritikerne.

Krever ny etterforskning

Oslo politidistrikt vil ha dialog med gruppen, forteller informasjonssjef Unni Grøndal.

– Vi ønsker å bli orientert om eventuelt nye opplysninger de måtte ha om saken, sier Grøndal til NRK.

Weddegjerde er tydelig på at gruppen krever en ny etterforskning av dødsbrannen hvor 159 mennesker mistet livet i april 1990.

– Det vil vi kommunisere på en ordentlig og redelig måte, forteller han.

Ny rapport

Omstendighetene rundt ulykken har lenge vært omstridt.

Den nye rapporten om «Scandinavian Star»-ulykken peker på flere feil og mangler ved politiets etterforskning. Fredag går varslet stiftelsen at de vil politianmelde påtalemyndigheten og muligens Riksadvokaten.

På en pressekonferanse lørdag kom det frem at to alvorlige branner som oppsto om bord på «Scandinavian Star», aldri ble undersøkt av politiets innleide granskere. De hadde ikke mandat til å følge hele brannforløpet.

Ble stemplet som brannstifter

Ekspertgruppen mener at brannene som ikke ble undersøkt, ikke passer med konklusjonen om at én mann, som døde i den første brannen, skal ha vært gjerningsmannen.

Mens politiets etterforskning den gang konkluderte med at en dansk trailersjåfør som selv døde i brannen sto bak ulykken, mener ekspertgruppen at flere i besetningen la til rette for at brannen skulle spre seg hurtig.

De mener også at forsikringssvindel trolig var motiv for en påsatt brann, et spor politiet la vekk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger