Hopp til innhold

«Rømte» med SAS for å styrke streikemoralen

KASTRUP (NRK): Fagforeningen til Norwegian-pilotene reiste med SAS til Arlanda og Kastrup for å lodde streikestemningen blant kollegene i Sverige og Danmark.

Ledelsen i Parat reiste onsdag med SAS fra Arlanda til Kastrup i for å styrke streikemoralen blant medlemmer i Sverige og Danmark.

VIDEO: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier til NRK at de tar ansvar, selv om streiken fører til enorme konsekvenser for Norwegian.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier til NRK at han har reist til nabolandene for å svare på spørsmål fra medlemmene og for å holde streikeentusiasmen oppe blant de skandinaviske pilotene i Norwegian.

Situasjonen er fullstendig fastlåst, og i dag ble streiken trappet opp for alvor. Rundt 650 Norwegian-piloter er nå i streik. Dermed måtte Norwegians fagforening ty til konkurrenten SAS for å komme seg avgårde.

Kjos: – De hadde gått og lagt seg

På en pressekonferanse tidligere i dag fortalte Norwegian-sjef Bjørn Kjos at det var avtalt et forhandlingsmøte natt til onsdag, men at pilotene ikke stilte på det.

– Vi sendte over en hel pakke til dem, men har ikke hørt et pip, sa Kjos.

– De hadde gått og lagt seg, sa han videre.

Skjæggerud svarer følgende på det:

– Vi hadde under hånden-kontakt i løpet av dagen i går. Vi hadde den siste skriftlige kommunikasjonen rundt ni-tiden i går kveld, men så hørte vi ikke noe mer. Vi satt og ventet utover kvelden, og fikk ingen tilbakemelding. På et veldig sent tidspunkt tenkte vi at det ikke kom til å skje noe mer, så vi prioriterte heller å slappe av litt slik at vi kunne starte opp igjen tidlig i dag, svarer Skjæggerud.

Parat: – Tullete

– Men burde dere ikke ha vært der da Kjos kom med pakken?

– Det kan godt hende, men samtidig tenker jeg at dette blir litt tullete. Vi har hele tiden, gjennom flere dager, sagt at vi gjerne vil forhandle. Det er vi klar for, og har sagt ved gjentatte anledninger, sier Skjæggerud.

Han legger til:

– Det ble stilt betingelser om at vi skulle avblåse opptrappingen i dag, og det var aldri aktuelt.

Parat: – Vi tar ansvar

Bjørn Kjos

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier det er tragisk at 35.000 passasjerer rammes av pilotstreiken, og nekter for at selskapet vil begå streikebrudd.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Opptrappingen av streiken rammer flytrafikken hard. Alle dagens innenlandsflyginger i Norge, Sverige og Danmark er innstilt. Om lag 35.000 kunder rammes.

Streiken fører til store konsekvenser for selskapet. Hvilket ansvar tar dere for det som nå skjer?

– Vi tar vårt ansvar, åpenbart. Samtidig må vi hele tiden huske på at dette er en lovlig arbeidskonflikt, og vi følger reglene. Det er to parter som skal finne en løsning, og slik er det også i denne konflikten. De løsningene må vi finne, sier Skjæggerud.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ