«Rød» KrF-er håper Ropstad mislykkes

Partitopp i Trondheim KrF håper partiet mislykkes i forhandlingene om å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp. Da kan Knut Arild Hareide fortsette som partileder.

Ropstad

Kjell-Ingolf Ropstad (KrF) skal lede partiets sonderinger mot Frp, Høyre og Venstre.

Foto: Gunhild Hjermundrud

– Jeg har aldri vært tilhenger av å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp. I det ligger selvfølgelig en forhåpning om at forhandlingene skal strande.

Geirmund Lykke i Trondheim KrF støttet Knut Arild Hareide på at partiet burde forsøke å gå i regjering med Ap og Sp under fredagens landsmøte.

Før avstemmingen sa Knut Arild Hareide at han kom til å trekke seg dersom han ikke fikk flertall for sitt syn.

Her er Knut Arild Hareides ultimatum til landsmøtet.

Et flertall på 98 mot 90 stemmer valgte å ofre Knut Arild Hareide og heller søke regjeringssamarbeid med Høyre, Venstre og Frp.

Knut Arild Hareide kan fortsette ved forhandlingskollaps

Dersom forhandlingene med Erna Solbergs regjering mislykkes, kan KrF innlede forhandlinger med Ap og Sp slik Hareide ønsker.

Knut Arild Hareide sier han vil føre forhandlinger med Ap og Sp dersom Kjell-Ingolf Ropstad ikke lykkes med å forhandlingene med Solberg-regjeringen.

I så fall blir han sittende som partileder.

Det er dette håpet Lykke klamrer seg til.

Geirmund Lykke

Geirmund Lykke tror han har mange med seg.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det vil forbause meg om den halvparten som stemte mot forhandlinger med Solberg-regjeringen synes det er et mål at denne forhandlingen skal lykkes. Inntil vi har en enighet på bordet, er det fortsatt muligheter, sier Lykke.

Vurderer utmelding

Simen Bondevik, barnebarnet til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), er leder for KrFU i Akershus. Han gråt da hans side tapte i landsmøtesalen.

Nå sitter han på gjerdet i forhold til om han skal melde seg ut av partiet.

– Jeg kommer ikke til å melde meg ut før vi faktisk sitter i regjering med Frp eller at Knut Arild Hareide formelt har gått av, men det er ikke sikkert at regjeringsforhandlingene fører frem, sier Bondevik.

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold fra Telemark KrF var også på den tapende siden i landsmøtet. Nå maner han til tålmodighet.

– Vent og se hvordan sonderingene og forhandlingene går. Vent og se hva vi eventuelt faktisk får til med regjeringsforhandlingene før noen melder seg ut, sier Bekkevold.

KrFU-leder: – Hjelper ikke å sitte hjemme og skape splid

Leder i KrFU: Martine Tønnessen

KrFU-leder Martine Tønnessen støttet vinnersiden på landsmøtet.

Foto: Mathilde Pettersen

Martine Tønnessen, leder i KrFU, forstår skuffelsen fra dem som tapte avstemmingen om veivalg.

– Men nå er det viktig å se fremover, få gjennomslag for mest mulig politikk og samle oss om det som er partiets politiske prosjekt, sier Tønnessen før hun fortsetter:

– Det hjelper ikke å sitte hjemme å skape mistillit og splid i organisasjonen.

KrFU-lederen mener hele partiet bør være tålmodige og se hvilke gjennomslag partiet får i forhandlingene, før noen eventuelt bestemmer seg for å melde seg ut.

– Det er politikken vår som er det viktige, og jeg tror man kan få til mye med Solberg-regjeringen, sier Tønnessen.

I helgen var hun en av mange KrFU-ere og et par sentrale KrF-rådgivere som endret profilbildene sine til et gult bilde. Også kommunikasjonssjef Mona Høvset har gjort dette.

KrFU-ere med gule profilbilder

KrFU-leder Martine Tønnessen og flere KrFU-ere har endret profilbildene sine på Facebook til gule bilder etter det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Foto: Skjermdump Facebook

Tønnessen har oppfordret KrFUs sentralstyre til å gjøre det, men vet ikke hvem som startet med det.


– Etter fredagen ville man prøve å samle partiet og vise at vi alle er gule. Jeg synes det er en fin ting å gjøre etter å ha hatt en opprivende debatt som har vist stor uenighet utad. Vi er enige om KrFs politikk, alle sammen, og fremover skal vi være tydelige og gule, sier Tønnessen.

SISTE NYTT

Siste meldinger