Hopp til innhold

– Fortjent med sterk kritikk av regjeringen på asylområdet

SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland holder appell i en av lørdagens støttemarkeringer for asylbarna. Han er glad for at enkelte Ap-medlemmer går mot eget parti i saken.

Hallgeir Langeland

HOLDER APPELL: – Å sende ut unger som er født i Norge og som ikke selv er skyld i at de er her, det kan jeg ikke stå inne for, sier SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland, som skal holde appell i Stavanger sentrum lørdag.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

En rekke organisasjoner står bak lørdagens markeringer på 22 steder og byer. Initiativet kommer fra støttegruppene til asylbarna Nathan i Bergen og Yalda i Tromsø, i samarbeid med Foreningen av tolvte januar.

Bakgrunnen for støttemarkeringene er at Høyesterett den 21. desember opprettholdt et utvisningsvedtak for to asylbarn.

Høyesterett kom frem til at hensynet til barnets beste skal vurderes opp mot innvandringsregulerende hensyn, slik regjeringen har beskrevet i stortingsmeldingen «Barn på flukt». Barns beste skal veie tungt, men ikke trumfe alt, fastslo Høyesterett.

Ifølge dem som demonstrerer lørdag, viser høyesterettsdommen at dagens lovverk ikke er tilstrekkelig for å sikre barnekonvensjonens stilling når det gjelder asylbarna.

– Har ikke selv skyld

SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland skal holde appell i Stavanger sentrum lørdag. Der blir han den eneste som deltar fra regjeringspartiene.

Langeland er slett ikke redd for å stille seg på torget og si sin hjertens mening om asylpolitikken som hans egen regjering fører.

– Det er fortjent med sterk kritikk av regjeringen på dette området. Å sende ut unger som er født i Norge og som ikke selv er skyld i at de er her, det kan jeg ikke stå inne for. Jeg mener det er forferdelig at verdens rikeste land ikke har plass til små barn, sier Langeland til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Verona Delic (9) og Mahdi Shabazi (8)

UTVIST: Høyesterett opprettholdt den 21. desember et utvisningsvedtak for de to asylbarna Verona Delic (9, t.v.) og Mahdi Shabazi (8).

Foto: Anne Lognvik og Knut Skyllingstad / NRK

– Tverrpolitisk engasjement

– Det er naturlig for oss å slutte oss til en markering for asylbarna. SV har jobbet for en rausere politikk i mange år, forklarer SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

Han forventer at stortingsmeldingen «Barn på flukt» skal gi endringer i praksis, til tross for høyesterettsdommen fra desember.

Audun Lysbakken

BRYR SEG: – Det blir ofte tegnet et bilde av at nordmenn ikke bryr seg, men det er et stort tverrpolitisk engasjement for asylbarna der ute, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Høyesterett fastslår at rommet for ikke å ta hensyn til barnas beste er for stort. Derfor går vi til valg på et rausere lovverk. Men dommen trenger ikke hindre den praksisendringen vi har bedt om, mener Lysbakken.

Partiet hans har tatt dissens i regjeringen på asylspørsmål. Selv skal han på en konferanse lørdag med ungdomspartiet SU, og deltar ikke. Det skal derimot flere andre politikere fra SV, samt fra KrF og V.

– Det blir ofte tegnet et bilde av at nordmenn ikke bryr seg, men det er et stort tverrpolitisk engasjement for asylbarna der ute, sier partilederen.

Tilbake «på plenen»

Hallgeir Langeland har demonstrert mot eget regjering før. I 2005 sto han, og flere andre SV-ere, på plenen foran Stortinget og demonstrerte mot at regjeringen skulle sende norske jagerfly til Afghanistan.

Selv om statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hevdet at det var bedre å ha deler av regjeringens parlamentariske flertall ute på plenen enn å ikke ha flertall i det hele tatt, ble protestene en belastning for regjeringen. I ettertid har SV stort sett holdt seg til å demonstrere mot asylpolitikken og oljeutbygginger.

Lysbakken avviser at SV nå er tilbake på plenen.

– Dette er ikke en markering mot regjeringen, men for barna. Da ville det vært rart om ikke partiet som går i front i kampen for asylbarna, stiller opp, sier partilederen.

– Problemet sitter i Ap

For Langelands del var det ikke vanskelig å stille opp på arrangementet.

– Jeg svarte ja med en gang, for jeg mener det er gal politikk å bruke såkalte «innvandringspolitiske hensyn» mot små unger. Da får man heller tåle litt uro i regjeringen, mener Langeland.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstrasjon på Torgallmenningen

ENGASJEMENT: Engasjementet for asylbarnet Nathan har vært stort i Bergen. Her fra en demonstrasjon på Torgallmenningen.

Foto: Erling Johnsen / NRK

Arbeiderpartiet sentralt omfavner ikke markeringen. Likevel deltar enkelte av Aps lokallag, blant annet Tromsø og Bergen, samt ungdomsorganisasjonen AUF. Langeland er glad for at også Ap-politikere deltar i demonstrasjonene.

– Det er bra at Ap også slutter seg til, for det er der problemet sitter. Jeg håper alle Aps lokallag slutter seg til dette og gir beskjed til eget parti. Det er Ap, Frp og Høyre som vil ha denne politikken. Beklageligvis er disse partiene de største i Norge, sier Langeland.

Flere krav

Steder med arrangementer lørdag er Bardu, Bergen, Bodø, Fredriksstad, Gjøvik, Hamar, Harstad, Haugesund, Husnes, Lillesand, Molde, Oslo, Rjukan, Sogndal, Stavanger, Svolvær, Tromsø, Trondheim, Vadsø, Voss og Ålesund.

Lørdagens demonstranter kommer med en rekke krav til politikerne.

For det første krever de strakstiltak og en ny forskrift som slår klart fast at barns beste skal gå foran innvandringspolitiske hensyn.

Demonstrantene krever også at FNs Barnekonvensjon skal ha forrang i saker som omhandler barn i Norge, inkludert i utlendingssaker.

Et siste viktige krav er at barna som har vært lange i Norge får en ny behandling av sakene sine i UDI etter den nye forskriften. De ønsker da vektlegging av deres tilknytning til Norge, og at de får advokatbistand.

AKTUELT NÅ