Hopp til innhold

–PST kan miste de viktigste kildene

PST kan ha mistet tillit ved å avsløre sin informant i terrorsaken, tror strafferettsekspert.

David Jakobsen (t.h.) og hans forsvarer Kjell T. Dahl

I forbindelse med gårsdagens fengslingsmøte ble det kjent at David Jakobsen (t.h) har vært PSTs informant siden november i fjor. Her er han sammen med sin forsvarer Kjell T. Dahl.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Ved å avsløre at en av de terrorsiktede har vært PSTs informant i saken, kan PST ha mistet tillit hos potensielle kilder i kriminelle miljøer, sier Erling O. Lyngtveit, leder i Advokatforeningens lovutvalg for strafferett.

Dermed kan PST ha gjort det svært vanskelig for seg selv i fremtidige saker, tror han.

– PST er avhengig av tillit fra folk som betror seg til dem, og særlig fra folk som kommer i ly av mørket, sier Lyngtveit til NRK.no.

– Dette kan bli ødeleggende

Han peker på at for personer som tilhører et kriminelt miljø, eller har vært i kontakt med kriminelle, vil det kunne være svært farlig dersom det kommer ut at de har tystet.

Erling O. Lyngtveit

Erling O. Lyngtveit tror det ville vært umulig for PST å holde informantens navn skjult når det først var reist sak mot ham.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Derfor tror Lyngtveit det kan vise seg å bli svært ødeleggende for PST når de i går navnga usbekeren David Jakobsen som deres informant i den såkalte terrorsaken.

– For den lovlydige delen av befolkningen, tror jeg ikke PST har mistet tillit. Men de mest interessante og spennende tipsene får man jo ofte fra den andre delen. Overfor dem kan dette virke svært ødeleggende, sier Lyngtveit.

– PST vil med dette kunne gjøre det vanskeligere for seg selv i lengden, mener han.

– PST kan få rekrutteringsproblemer

Han får støtte av tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen.

– Når det blir oppmerksomhet rundt dette nå, kan man få problemer med å rekruttere informanter, i alle fall den første tiden, sier Abrahamsen.

I hvilken grad PST burde ha beskyttet David Jakobsen, vil han ikke slå fast, men understreker at det er svært uheldig at en informant blir gjort kjent.

– Det kan være ulike beveggrunner for at folk ønsker å være informanter. I noen tilfeller kan det være for å dekke over egen kriminalitet. Men det er uheldig å oppgi en informant, for konsekvensen kan være dramatisk først og fremst for vedkommende, sier Abrahamsen.

PST er avhengig av tillit fra folk som betror seg til dem, og særlig fra folk som kommer i ly av mørket.

Erling O. Lyngtveit

Jakobsens medforsvarer René Ibsen har sagt at klienten nå frykter for livet etter at hans samarbeid med politiet ble kjent.

– Han er engstelig, spesielt for familien, men også for seg selv. Han har gitt klart uttrykk for at PST nå har ansvaret for hans sikkerhet.

Mannens hovedforsvarer, Kjell T. Dahl, sier til NRK.no i dag at han og PST er enige om ikke å uttale seg om hvilke eventuelle sikkerhetstiltak som blir satt inn overfor usbekerens familie.

– Høres ut som en veldig dårlig deal

Finn Abrahamsen

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen er spent på hvordan PST vil håndtere saken videre.

Foto: NRK

PST har oppgitt i saksdokumentene at Jakobsen har vært deres informant siden november i fjor. Siden den gang skal Jakobsen ha hatt møter med PST i snitt tre-fire ganger i måneden.

Jakobsen fikk imidlertid ingen løfter fra PST om gjenytelser i form av for eksempel strafferabatt eller beskyttelse, opplyser Ibsen.

Torsdag i forrige uke ble Jakobsen pågrepet, mistenkt for å ha planlagt en eller flere terroraksjoner, og i går ble han varetektsfengslet med samme vilkår som den antatte hovedmannen, uiguren Mikael Davud.

I media føler Jakobsen seg uthengt som en terrorist, og nå som hans informant-status er kjent, vil etter hvert også hans medsiktede få vite at han har tystet.

– Dette høres ut som en veldig dårlig deal for ham, sier Lyngtveit.

AKTUELT NÅ