NRK Meny
Normal

«Norsk» influensamutasjon tok to liv i Frankrike

To franskmenn er døde av det muterte svineinfluensaviruset som først ble funnet i Norge.

Smittefare ved sjukehuset i Kristiansund
Foto: Roar Halten / NRK

For nøyaktig én uke siden, den 20. november, sendte Folkehelseinstituttet melding til internasjonale helsemyndigheter om funn av influensavirus med en felles mutasjon hos tre pasienter med alvorlig sykdom eller død.

Vet ikke hvordan den virker

Ifølge myndighetens nettside om pandemisk influensa, pandemi.no, kjenner man ikke betydningen av mutasjonen.

Det som imdidlertid er sikkert, er at to av pasientene som er døde av svineinfluensa i Norge også har hatt det muterte viruset.

Én pasient som i kategorien alvorlig syk har også hatt denne mutasjonen.

Usikkerhet om Tamifluresistens

– Denne mutasjonen kan øke virusets evne til å påvirke spesielt lungevevet, står det i en uttalelse fra det statlig Helse Overvåkingsinstituttet (InVS).

Det står også at mutasjonen i én av pasientene hadde en tilleggsmutasjon som er resistent mot virkestoffet oseltamivir som blant annet finnes i Tamiflu.

Det overrasker overlege Bjørn Iversen på Folkehelseinstituttet.

– Dete er en mutasjon som mange land har beskrevet og som vi fant hos tre pasienter allerede tidlig i influensabølgen. Vi tror mutasjonen kan bidra eller være medvirkende til at folk blir litt mer alvorlig syk, men det overrasker meg dersom den er resistent mot oseltamivir. I Norge har vi ikke påvist noe virus som er Tamifluresistent, sier Iversen til NRK.

1 000 døde på én uke

Samtidig som de nye dødsfallene etter det muterte svineinfluensaviruset ble kjent fredag, offentliggjorde Verdens Helseorganisasjon (WHO) tallene for antall dødsfall som skyldes viruset.

Ifølge organisasjonen har svineinfluensaen tatt livet av 1 000 personer sist uke. Dermed er antall registrerte dødsfall kommet opp i 7 826 personer i hele verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger