Hopp til innhold

– Noen spørsmål får vi aldri svar på

Gruppa som gransker terrorangrepet mot Statoil-anlegget i Algerie har intervjuet en rekke ansatte og besøkt anlegget.

Torgeir Hagen

Torgeir Hagen leder gruppa som gransker terrorangrepet mot Statoil-anlegget i Algerie.

Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix

Styret i Statoil har bedt Torgeir Hagen, pensjonert generalløytnant og tidligere sjef for Etterretningstjenesten, lede granskingen av terrorangrepet.

Fredag holdt Hagen en orientering om arbeidet så langt. Han mener gruppa er i rute to måneder etter at arbeidet startet, men sier det er mye informasjon å forholde seg til.

– Vi begynner å danne oss et bilde av hvordan rapporten skal se ut. Vi vet at ny informasjon kommer hele tiden, og det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Noen vil vi aldri få svar på, for eksempel det som angår nasjonale sikkerhetsspørsmål. Det forhindrer ikke at vi prøver, vi stiller spørsmål til alle vi kan nå frem til, sier Hagen.

Granskningsgruppa skal levere sin endelige rapport til styret innen 15. september 2013, og ifølge Hagen er det foreløpig ikke aktuelt å be om en utsettelse.

Tydelige fysiske spor

Gruppa besøkte anlegget i In Amenas i forrige, der de har intervjuet en rekke ansatte.

– Selv om det er ryddet opp, ser man tydelige fysiske spor etter hendelsen. Det gjorde sterkt inntrykk å være på åstedet. Vi fikk gå gjennom og se hvor det fant sted, og fikk forløpet beskrevet av personer som var til stede, sier Hagen.

Til sammen er det planlagt 120 intervjuer innenfor og utenfor Statoil, og gruppa er i ferd med å gjøre seg ferdige med intervjuene med ansatte som var til stede under terrorangrepet.

– De har bidratt med verdifull informasjon. Vi har fått innblikk en i stor innsats og stort mot for å bistå sine kolleger. Vi har møtt stor velvilje og åpenhet, og en genuin vilje til å bidra, sier Hagen.

Fem norske Statoil-ansatte ble drept da terrorister stormet anlegget 16. januar. Til sammen ble 40 mennesker drept.

Les: Kanadiske terrorister var skolekamerater
Les: – Det var en heroisk handling

In Amenas under angrepet

Statoil-anlegget utenfor In Amenas.

Gir sikkerhetsanbefalinger

Hagens granskningsgruppe ser blant annet på risikovurdering, sikkerhetstiltak og beredskap ved anlegget i Algerie.

– Det innebærer å kartlegge og vurdere sikkerhetsrisikoen fortløpende, etablere beredskap og gjennomføre nødvendig trening og forberedelser. Vi skal gi anbefalinger om hvordan Statoil kan lære, og omsette dette i konkrete tiltak, sier Hagen.

De skal også evaluere varslingsrutiner og beredskap, samt samarbeid med myndighetene.

– Beskyttelse og bekjempelse av terrorisme må være et myndighetsanliggende. Det er ikke et ansvar for et enkelt selskap eller organisasjon. Samtidig representerer angrepet et trusselbilde som alle, også Statoil, må forholde seg til, sier Hagen.

Hagen slår fast at angrepet fremsto som godt planlagt. Terroristene var godt utstyrt, og konsekvensene var svært alvorlige, sier han.

Biler i In Amenas

Statoil-anlegget ligger utenfor In Amenas i Algerie.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ