NRK Meny
Normal

«Møter daglig personer som lever i det skjulte som homofil»

Å leve i skjul som homofil er slett ikke uvanlig, selv i 2015, sier Helseutvalget. At Stein Erik Hagen står frem kan hjelpe andre.

Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget for bedre homohelse

IKKE UVANLIG: Selv om kalenderen viser 2015, er det mange som skjuler at de er homofile hele livet, sier leder Rolf Angeltvedt i Helseutvalget.

Foto: Christine Svendsen / NRK

I dagens episode av «Skavlan» står Orkla-styreleder og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen frem som homofil i en alder av 58 år.

Forretningsmannen forteller om oppveksten i kveldens Skavlan.

Mange venter lenge med å fortelle at de er homofile. Selv i 2015 er det ikke uvanlig å leve i skjul, sier Rolf Angeltvedt.

Han er leder i organisasjonen Helseutvalget, som jobber for bedre homohelse.

– Vi som jobber her kan bekrefte det. Hvor mange som lever i det skjulte er vanskelig å si, men vi møter menn og kvinner i den situasjonen daglig og ukentlig.

Redde for å miste jobben

2 av 10 som oppsøker utvalgets testetilbud i Oslo lever i skjul for sine nærmeste. Hvert år er rundt 1.500 personer innom klinikken.

– Vi lever fortsatt i et heteronormativt samfunn. Alle forventer at du er hetero, å være homofil er fortsatt det unormale. Folk er redde for å miste jobben og for å bli utstøtt av familien.

En ny undersøkelse fra Human-Etisk Forbund viser at kun halvparten av nordmenn synes det er viktig at man skal få leve som åpent homofil.

– Selv om samfunnet har beveget seg voldsomt fremover, lever fordommene fortsatt i beste velgående. Det er bare å se på kommentarfeltene.

Mange blir deprimerte

Ikke-vestlige innvandrere og eldre har oftest problemer med å komme ut av skapet.

– Jo lenger du har holdt på hemmeligheten, jo vanskeligere blir det. Da har du kanskje levd et sosialt liv med familie i 50 år, og så er du egentlig en annen.

Konsekvensen av å leve et dobbeltliv kan være alvorlige, sier Angeltvedt.

– Det går ut over selvfølelsen, det er ofte skam knyttet til det, og man må kanskje omgi seg med hvite løgner. Mange blir deprimerte og føler på håpløsheten, noe som i verste fall kan føre til selvmordsforsøk.

Positivt at Hagen står frem

Angeltvedt tror det at Stein Erik Hagen har stått frem som homofil kan hjelpe andre i samme situasjon.

– Ja, det tror jeg. Det viser andre at det aldri er for sent.

Det tror også Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHH).

– Jeg tror han kan være til inspirasjon for flere, og jeg håper at folk skjønner at det å vente med å komme ut, ikke betyr at det er noen dårlig ide å komme ut. Kom ut når du er klar, og om du er 35 eller 65 spiller ingen rolle, for det å velge åpenheten er mye bedre enn det å la være, sier leder Bård Nylund i LHH.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger