NRK Meny
Normal

«Moromoms» til besvær: Skiskytter-VM taper 600.000

Regjeringens økte kulturmoms skaper problemer for alle de som har forhåndssolgt billetter til arrangementer. Skiskytter-VM regner med å tape 600.00 kroner som var planlagt brukt på barneidrett.

kollen

Mange tusen skiglade barn tok turen til Holmenkollen for barnas Holmenkollendag.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Det er ikke gøy når Skiskytter-VM taper 600.000 kroner på grunn av. regjeringens økte kulturmoms, sier økonomisjef for Skiskytter-VM, Geir Olsen.

Nå merker både hoteller og idrettsarrangementer konsekvensen av regjeringens budsjettøkning på alt som er gøy. Mens det tidligere var åtte prosent moms for ulike kultur og transporttjenester ble det i statsbudsjettet økt til 10 prosent.

Momsøkningen fikk raskt navnet «moroskatt» fordi den omfatter kinobilletter, hotellovernattinger, idrettsarrangementer og fornøyelsesparker.

Kan ramme barneidretten

I Holmenkollen rigges det til skifest i mars. Forhåndssalget av billetter i fjor har gått bra, så det er all grunn for økonomisjefen å være fornøyd. Det er imidlertid en hake ved det gode salget:

– Vi må betale momsøkningen på billetter som er solgt i fjor fordi arrangementet holdes i år. Da blir overskuddet vårt mindre sier Geir Olsen

– Vi regner med at det blir ca. 600.000 kroner mindre som skulle gått til utviklingsarbeid og rekruttering for barn og unge. Det er en betydelig del som vi da ikke får brukt på barna.

Urimelig

– Vi håper myndighetene endrer disse reglene, det er ikke for sent. Da vi søkte om å holde Skiskytter-VM ble det tidlig bestemt hva overskuddet skulle gå til. Dette er både urimelig og overraskende, sier økonomisjefen for Skiskytter-VM, Geir Olsen

Og han er ikke den eneste som fortviler ifølge stortingsrepresentant Hege Liadal (Ap) rammes også arrangører som har forhåndssolgt festivaler, konserter, Norges-turer og hotellovernatting.

– Det er som å ilegge ekstra skatt tilbake i tid. Nå må finansministeren rydde opp mener stortingsrepresentant Hege Liadal (Ap).

Må innføre overgangsregler

Liadal har nå bedt finansministeren innføre en overgangsregel etter momsøkningen. Slik at ikke de arrangørene som er flinke til å forhåndsplanlegge og skaffe sponsorer blir straffet ekstra hardt.

– Vi må gjøre slik vi har gjort tidligere når vi innfører økte avgifter og moms, det skal ikke være med tilbakevirkende kraft, sier Liadal.

Hun får støtte fra Line Endresen Normann, som er Virkes direktør for reiseliv og kultur.

Line Endresen Normann

Politikerne må rydde opp mener: Line Endresen Normann, direktør for reiseliv og kultur i Virke.

Foto: Virke

– Her må politikerne rydde opp. Åtte prosent moms må gjelder for det som er solgt før 2016. Ellers blir det bedriftene som må betale økningen for de har ingen mulighet til å kreve det inn fra dem som for lengst har kjøpt billetter eller betalt for hotell.

Finansdepartementet sier til NRK at de vil kommentere saken etter at Stortinget har fått svar.

Den skjerpede momsen, eller merverdiavgiften, ventes å gi økte statsinntekter på 650 millioner når den slår inn for fullt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger