NRK Meny
Normal

– Minnene om 22. juli forplikter oss alle

Statsminister Erna Solberg oppfordrer alle til å stå opp mot radikalisering og ekstremisme. – Tilliten vi har til hverandre i Norge, er vår største styrke.

Erna Solberg under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet

– Vi kan aldri gjøre om det som skjedde, men vi må jobbe for å stå bedre rustet, sier statsminister Erna Solberg under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Statsministeren tar til orde for å inkludere alle i det norske fellesskapet.

– Minnene om 22. juli forplikter oss alle. Vi må fortsette å stå opp for våre grunnleggende verdier. Vi skal kjempe for åpenhet, toleranse og mangfold, og vi skal jobbe hver dag for å forsvare og videreutvikle det norske demokratiet, sa Erna Solberg da hun talte under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i formiddag.

– Vi skal være der for hverandre, vi skal være medmennesker. Slik hedrer vi best dem som døde.

– Samholdet er like viktig i dag som for tre år siden

I dag er det tre år siden 77 mennesker ble drept i terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

– For dem som har mistet en av sine kjære, er sorgen og savnet fremdeles overveldende. For dem som overlevde, er minnene og følelsene ennå sterke. For dem som risikerte livet for å redde andre, kan det være vanskelig å leve videre som før, sier Solberg.

– 22. juli satte oss på prøve. Vi svarte med samhold. Vi svarte med å ta vare på hverandre. Det er like viktig i dag som for tre år siden.

Solberg påpeker at vi aldri kan gjøre om det som skjedde, men understreker at vi som samfunn må jobbe for å stå bedre rustet.

– Vi kan ikke verge oss mot alle farer gjennom beredskapstiltak. Det viktigste vi kan gjøre, er å stå opp mot radikalisering og voldelig ekstremisme, sier Solberg.

– Tilliten vi har til hverandre i Norge, er vår største styrke. Det er i alle de små fellesskapene tilliten forsterkes.

Erna Solberg takker også sin forgjenger Jens Stoltenberg for hans lederskap etter 22. juli, og for å «ha vist vei i den tunge tiden».

Stoltenberg: – Den doble opplevelsen av 22. juli

Jens Stoltenberg er nå avgått Arbeiderparti-leder og påtroppende NATO-sjef. Han sier at uansett rolle, blir 22. juli stående uendret for ham.

– Det er en dag vi har både følelser knyttet til alt det onde og forferdelige som skjedde, men også til den styrken og det samholdet vi opplevde etterpå. Det bidro alle til. Det er det doble med 22. juli, at det er en opplevelse av noe mørkt og forferdelig, men også noe godt gjennom at vi som nasjon håndterte det på den måten vi gjorde, sier Stoltenberg til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erna Solberg og Jens Stoltenberg under minnemarkering i Regjeringskvartalet

Jens Stoltenberg ble takket av Erna Solberg under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet, tre år etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Pedersen: – Rasismen er tilbake

Erna Solberg skal i ettermiddag til Utøya for første gang for å delta på minnemarkeringen der.

Eskil Pedersen taler under minnemarkering i Regjeringskvartalet

AUF-leder Eskil Pedersen la vekt på at det norske samfunnet ikke kan være taust i møte med fremmedfiendtlige holdninger.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Under markeringen i Regjeringskvartalet i formiddag talte også AUF-leder Eskil Pedersen.

– At uskyldige mennesker skulle miste livet mens de var på jobb, gjør vondt å tenke på. Mange av oss kan ikke forestille oss hvordan det var å oppleve terroren her, men vi tenker på dere. Vi deler en felles skjebne, at terroren nådde oss der vi trodde vi var trygge, sier Pedersen.

Også han vektlegger at vi må lære av det som skjedde, for å hindre at noe slikt skal skje igjen.

– Tre år etter er rasismen tilbake i kommentarfeltene. Høyreekstreme partier vinner valg i land rundt oss. Og da en 15 år gammel muslimsk gutt druknet for noen uker siden, jublet mennesker med fullt navn på sosiale medier over at det var en muslim mindre i Norge, sier Pedersen.

– Det norske samfunnet kan ikke være tause i møtet med slike holdninger. Vi må bruke vår stemme til å vinne over ideene som har ødelagt for menneskeheten så mange ganger før. Vi må vinne aksepten for noe så selvsagt som at menneskeverdet er ukrenkelig. Gjør vi det, vil det være en brannmur mot hatetes flammer.

Følg resten av minnemarkeringene direkte her. Neste markering er en gudstjeneste i Oslo domkirke klokken 12. NRKs sending begynner klokken 11.55:

Webvid28 HD Verden (uten redundans)
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger