– Mange lever i konstant bekymring

Nasjonalforeningen for folkehelsen mener det er et omfattende problem at pasienter med demens forsvinner.

Bjørn og Suna Wallin

VANDRER: Suna Wallin (37) opplevde at faren Bjørn Wallin forsvant i tre døgn. Nasjonalforeningen for folkehelsen mener at pårørende til personer med demens lever i konstant frykt for at deres nærmeste forsvinner.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

Lisbet Rugtvedt

HJELPEMIDLER: Lisbet Rugtvedt mener GPS-lokalisering må inn på hjelpemiddelsentralene i kommunene.

Foto: Pressefoto / Foreningen for folkehelsen

– Det kommer fram ved stadige leteaksjoner rundt om i landet. I tillegg hører vi fra våre medlemmer og innringere at svært mange lever med konstant bekymring for at den de er pårørende til skal forville seg ut og komme til skade, forteller generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Lisbet Rugtvedt.

Foreningen ønsker å spre lokaliseringsteknologi ute i kommunene.

– Vi mener denne og annen velferdsteknologi må inn på hjelpemiddelsentralene. Det vil sikre kvalitet, vedlikehold, opplæring og finansiering, sier Rugtvedt.

Camilla Nervik

PERSONVERN: Seniorrådgiver i Datatilsynet, Camilla Nervik, er positiv til bruken av GPS for pasienter med demens.

Foto: Datatilsynet

Datatilsynet positive

Seniorrådgiver i Datatilsynet, Camilla Nervik, forklarer at loven nå er tilpasset den teknologiske utviklingen. Derfor er tilsynet positive til at GPS-lokalisering kan brukes til å spore pasienter med demens, dersom det gjennomføres på riktig måte.

– Vi tror det vil føre til bedre personvern, mer trygghet, bedre integritet, og rett og slett et bedre liv, i forhold til andre og strengere tiltak hvor man ikke har GPS-sporing, sier Nervik.

Likevel understreker hun at det ennå er utfordringer knyttet til personvern – ikke minst med tanke på hvordan dataene etter sporing lagres og behandles.

– Går vi mot et overvåkingssamfunn?

– Risikoen for det er absolutt tilstede, og bruk av teknologi for sporing av mennesker er selvsagt en del av dette. Det innebærer noen utfordrende avveininger. Det er en menneskerettighet å få være i fred, så man må holde tunga rett i munnen så man ikke bruker dette feil, sier Nervik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger