NRK Meny
Normal

– Dette er et klassisk eksempel på hersketeknikk

– Latterliggjøring er en veldig effektiv hersketeknikk, sier forsker Janneke van der Ros om at sjefsekretæren i Oslo Høyre sammenlignet Høyre-politiker Julie Brodtkorb Voldberg med en glamourmodell.

Janneke van der Ros og Julie Brodtkorb Voldberg

Julie Brodtkorb Voldberg, leder av Høyres kvinneforum, ble sammenlignet med en glamourmodell. Noe slikt hadde ikke blitt sagt om en mannlig politiker, mener forsker Janneke van der Ros.

– Dette overrasker meg ikke. Det er et klassisk eksempel på hersketeknikk som brukes mot kvinner som både er dyktige og pene. Når hørte vi en slik kommentar om en mannlig politiker, spør Janneke van der Ros, som har forsket på kjønn og politikk.

Geir Staib

Geir Staib sammenlignet partikollega Julie Brodtkorb Voldberg med en glamourmodell.

Foto: Oslo Høyre

– Og dette er ikke en ukjent metode. Dette er latterliggjøring, og det er en veldig effektiv hersketeknikk, sier hun.

– Virker truende

Det var på et internt møte med ansatte på rådhuset og i Oslo Høyre 12. november i fjor at sjefsekretær i Oslo Høyre, Geir Staib, brukte glamourmodell Linni Meister for å beskrive hva han syntes om Voldberg, skriver VG.

Julie Brodtkorb Voldberg, som var Høyre-leder Erna Solbergs stabssjef , er i dag Høyres kvinnepolitiske leder.

Denne uken fikk Staib en skriftlig advarsel etter at han sendte en sms med en advarsel mot å støtte Julie Brodtkorb Voldberg på partilagets nominasjonsmøte.

– Det å være dyktig og pen og kunne klare seg selv kan ofte virke truende for det jeg kaller de tre m-ene: Middelmådige, middelaldrende menn, sier van der Ros.

– Jeg vet ikke om det er spesielt utbredt i det politiske miljøet, men det er mer mobbing og trakassering der konkurransen er hard, og ønsker om å få posisjon er sterkt, sier hun.

Etter det interne møtet, sendte Staib ut en e-post til rådgiverne der han skrev: «Apropos det som ble nevnt på møtet i dag: God helg, og hils Linni!»

Tetzschner: En dårlig spøk

Michael Tetzschner

Leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, mener Staibs uttalelse var ment som en morsomhet.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Staib beklaget i etterkant uttalelsen. Derfor ser ikke leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner noen grunn til å diskutere saken nå.

– En dårlig spøk som ble slått i november og som ble beklaget i november, er ikke noe tema nå, sier Tetzschner til NRK.no.

– Er det slik du vil at ansatte skal omtale partikolleger?

– Jeg vil at mine medarbeidere bare skal komme med morsomheter som er passende. Men dette var ikke min humor, svarer Tetzschner og innrømmer at han synes glamourmodell-sammenligningen var upassende.

Janneke van der Ros er ikke overrasket over Tetzschners reaksjon.

– Jeg hadde blitt mer positivt overrasket dersom han hadde slått hardere ned på dette. Vi har sett i forskningen at menn ikke vil angripe hverandre eller gi hverandre offentlig refs. Å latterliggjøre en kvinne er ikke viktig nok til at man skal gjøre det, sier hun.

Saksøkt for trakassering

Dette er ikke første gang Oslo Høyre anklages for trakassering.

I 2008 gikk tidligere ungdomssekretær Camilla Verdich til sak mot Oslo Høyre på grunn av mobbing og trakassering på arbeidsplassen i Høyres Hus i Oslo. Saken endte i forlik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger