NRK Meny
Normal

Domstolen i Praha bekrefter: «John Smith» var ekspertvitne

Domstolen i Praha bekrefter overfor NRK at «John Smith» var registrert som sakkyndig for dem.

"John Smith"

«John Smith» ble funnet i snøen i Grenseveien i Oslo 14. desember 2013.

Foto: Gøril Furu/NRK

– Jeg kan bekrefte at NN (red.anm.) var registrert som ekspertvitne i datateknologi og kybernetikk (styring og regulering av kompliserte systemer, journ.merk.), opplyser talsmann for domstolen i Praha, Jiri Wazik til NRK.

Mannen som ble funnet i Oslo i desember med hukommelsestap husker fremdeles ingenting om foranledningen til at han kom til Norge eller hvorfor han ble forlatt skadet ute i snøen.

DNA-prøver bekrefter at 36-åringen er tsjekkisk statsborger. Han ønsker ikke å gå ut med navn og bilde offentlig, og kaller seg derfor «John Smith».

Ifølge Wazik ved domstolen i den tsjekkiske hovedstaden stod mannen oppført i listen over sakkyndige hos dem fra 2010 til 2. januar 2012.

– Vi vet ikke om han utførte noe arbeid som sakkyndig. Det er mulig, men vi vet ikke sikkert fordi det står ikke i den oversikten. Han hadde i alle fall ikke gjort det da han første gang ble registrert.

Ble strøket som ekspertvitne

«John Smith» ble imidlertid strøket av listen over rettens ekspertvitner i 2012, fordi de ikke fikk kontakt med ham da han ble innkalt.

«John Smith» sier til NRK at opplysningene stemmer, at domstolen må ha fjernet ham fra listen fordi han var utilgjengelig.

– Det hadde ikke noen effekt på det faktum at jeg siden 2007 jobbet og ble oppnevnt som sakkyndig for politiet i enkeltsaker, sier han.

Tsjekkiske myndigheter har tidligere bekreftet overfor NRK at «John Smith» jobbet som tekniker i innenriksdepartementet mellom 1998 og 2002.

– Hans oppgave var å administrere og vedlikeholde datamaskiner, skrivere og programvare. Siden han ikke har jobbet i departementet på tolv har, vet vi ikke hvilke kvalifikasjoner han har nå, sier sier Pavel Novák, direktør for presse- og informasjonsavdelingen i innenriksdepartementet i Tsjekkia.

Grenseveien

«John Smith» ble funnet her i Grenseveien i Oslo 14. desember i fjor.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger