– Dette er et symptom det på det vi ser i boligmarkedet generelt: Det er en veldig høy etterspørsel av boliger, folk tror det er et godt investeringsprosjekt og det driver boligprisen i været ytterligere, sier sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, Roger Bjørnstad.
Han er kritisk til boligtrenden man spesielt ser i storbyene. I Oslo er hver femte bolig eid av noen som ikke bor der selv, ifølge Skattedirektoratet.
I bydelen Frogner er over en av tre sekundærboliger.
På grunn av et gunstig skatteregime, nordmenns gode råd og en forventet høy prisvekst i boligene i mange år fremover, velger mange å investere i flere boliger, mener Bjørnstad.
– Det er også en god investering når bankrentene er så lave som de er, sier han.
Roger Bjørnstad er sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse. Han tror boligtrenden med å kjøpe flere boliger presser opp prisene og bidrar til boligmangel.
Foto: Johan B. Sættem- Les også: Her øker boligprisene fremdeles mest
Strategi fra bankene
På landsbasis er hver sjette bolig en sekundærbolig.
Bankene i Sogn og Fjordane har sett denne trenden lenge, og jobber aktivt for å hjelpe sine innbyggere til å investere i urbane strøk.
– Dette har vært en strategi fra vår side de siste ti årene. Vi prøver å følge opp ungdommen vår som jobber og studerer i byene og som trenger banklån, sier administrerende direktør i Sparebanken Sogn og Fjordane, Arvid Andenæs.
– Men også når barna dine har flyttet til byen og det blir barnebarn i bildet, vil du kanskje tilbringe mer tid i byen enn i bygda. Og da investerer man i leilighet og har hytte i byen, sier Andenæs.
- Les også: Boligprisene stiger videre
«Hyttebyen Oslo»
Arvid Andenæs, administrerende direktør i Sparebanken Sogn og Fjordane, sier mange fra distriktet ønsker å tilbringe deler av tiden sin i storbyene.
Foto: NRKNesten halvparten av utlånene fra distriktsbanken går til de som etablerer seg utenfor fylket. Dette tjente de 100 millioner kroner på i fjor, ifølge Andenæs.
Siden 2012 har tallet på antall sekundærboliger i Oslo ligget på rundt 50.000.
Områdene Sentrum, Frogner og St. Hanshaugen er mest populære.
– Skaper boligmangel
Sjeføkonom Bjørnstad mener at dagens skattesystem har mye av skylda for den høye andelen.
– Vi har lav skatt på primærbolig, men også bolig nummer to og tre er lavere beskattet enn pengene man setter i banken eller aksjer. En løsning på boligproblemet i dag vil være å skatte sekundærboligen hardere, sier Bjørnstad.
I tillegg går boligbyggingen i tettbygde strøk for sakte.
– Vi har for få boliger i byene i forhold til den sterke befolkningsveksten, så hvis nordmenn skal eie boliger som blir stående tomme, bidrar dette til boligmangel i byene, sier Bjørnstad.