NRK Meny
Normal

«Hilde» nærmer seg: Ber trønderne og nordlendinger forberede seg på det verste

Sikre løse gjenstander, hold deg inne og forbered deg på en kveld der både strøm og telefondekning ryker, råder beredskapsleder Georg Bryn før «Hildes» ankomst.

Ekstremværet «Hilde» er ventet å treffe Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag i kveld. Også Helgeland kan bli rammet av uværet, som på forhånd er varslet med vindkast fra opp til 50 meter per sekund og bølger på 13-15 meter.

Med retning fra vest kan vindkastene komme som en kule inn fra land, og meteorologer sammenlikner styrken skadepotensialet med det vi så under nyttårsorkanen i 1992 og «Dagmar» i romjulen for to år siden.

Det blåser allerede kraftig flere steder, og uværet har gjort skade på flere veier i Trøndelag. Flere elver i Nord-Trøndelag holder også på å renne over sine bredder. Den verste vinden er ventet å treffe ved 21-tiden i kveld.

Med andre ord er det all grunn til å ta bevisste og gode forholdsregler, ifølge Georg Bryn, avdelingsleder for beredskap og krisehåndtering i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

  • ER DU RAMMET AV UVÆRET? HAR DU BILDER ELLER VIDEO? Kontakt NRK her eller ring 03030

– Vil få hard medfart

– Man må ikke ferdes utendørs hvis det ikke er strengt nødvendig, både i kveld, natt og i morgen tidlig. Spesielt utsatt er man hvis man ferdes i vannkanten, hvor faren for brottsjø er stor, sier Bryn til NRK.no.

Ras fylkesveg 720

RASTE UT: På fylkesvei 720 i Skaudalen i Rissa raste vegen ut lørdag ettermiddag.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden/NRK

Når det er full og sterk storm kan trær bli røsket opp fra roten, det kan bli enorme skader på hus og bølgene er høye og lange med overhengte kammer, men som regel er det vindkastene som gjør størst skade. Derfor er det ekstremt viktig at løse gjenstander sikres, både mindre ting og alt fra båter i opplag, levegger, garasjer med åpen port og konstruksjoner med stort vindfang.

– Med de sterke vindkastene som er varslet nå, tilsier erfaringen at løse gjenstander vil få hard medfart, og disse kan føre til skade både på personer og materiell. Det har vi sett tidligere. Også lite sikrede bygninger kan løsne, sier han.

– Er norske bygg godt nok dimensjonert for ekstremvær som dette?

– Mitt erfaringsgrunnlag tilsier det, men det kan være eldre bygg og bygg som ikke er underlagt de samme krav som boligbygg og ikke tåler så mye, som for eksempel små boder. Lagerbygninger kan også være eksempler. Og dette været er et ekstremtilfelle, sier Bryn.

Natt til lørdag herjet uvær som beskrives som opptakten til «Hilde» Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. En turistbuss og flere biler kjørte seg fast i flere ras som rammet vestlandsfylkene.

– Nå har vi allerede sett hvor uheldig det kan være å kjøre rett inn i steder der det har gått ras, sier beredskapssjefen.

Frykter strøm- og telestans

Selv om du gjør som beredskapslederen, og holder deg inne, bør du forberede deg på det verste også her. Det er slett ikke uvanlig at strøm- og telefonforbindelsen blir kuttet når stormen raser som verst, og dermed kan det både bli kaldt og mørkt hvis du ikke har en plan B – og det kan bli vanskelig å melde fra om skader til nødetatene.


– Vi har robuste anlegg i Norge, men dette kan skje, så vær forberedt på det. Ha en ekstra varmekilde ved bortfall av strøm og dårlig vær, og vær forberedt på at det kan bli en utfordring med varsling. En mulighet dersom kun én av hovedaktørene ramler ned fra mobilnettet, er å ta ut simkortet og ringe 112.

Elva på campingplassen på Lote i Eid har teke nytt løp.

Elva tok nytt løp

2012 var et rekordår for forsikringsutbetalinger etter naturskader. Ifølge Finans Norge ble det utbetalt over en halv milliard til kunder som hadde fått hus og eiendeler ødelagt etter flom, storm og andre naturskader. Det er ikke utarbeidet anslag for hvor kostbar «Hilde» kommer til å bli når lørdagsnatten er overstått, men forsikringsbransjen er godt forberedt, ifølge fagsjef Tone Westby i Finans Norge.

– Forsikringsselskapene har gode rutiner på beredskap når spesielle værforhold er varslet. Får du skader, for eksempel vann i kjelleren, ta umiddelbart kontakt med ditt forsikringsselskap, som da hjelper deg videre med hva du bør foreta deg for å minimere skaden, sier Westby til NRK.no.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap er også forberedt på en travel kveld, og er klare til å bistå kommuner og fylkeskommuner med hjelp dersom skadene blir større enn de kan håndtere selv.

– Vi ruster opp og er klar for å følge opp eventuelle tiltak som ikke løses på lokalt eller regionalt nivå, og følger generelt situasjonen. Vi tar dette på alvor og følger med. Men det er nødetatene, kommunene og fylkeskommunene som får de store utfordringene her, sier Bryn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger