Hopp til innhold

«Helge Ingstad» ble flere ganger advart av tankskipet «Sola»

VG har fått tilgang til lydloggen mellom «Helge Ingstad» og tankskipet «Sola». – Du må gjøre noe, du begynner å nærme deg veldig, var beskjeden personene på broen fikk før skipene kolliderte.

Fregatt -havariet.

Mannskapet på «Helge Ingstad» ble flere ganger advart om at de var på kollisjonskurs med tankskipet «Sola». Det endte til slutt her.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Fregatten KNM «Helge Ingstad» fikk klare advarsler fra tankskipet «Sola» over radiosambandet før de kolliderte, viser en lydlogg som VG har fått tilgang til.

Den viser at det ble opprettet kontakt mellom skipene ett minutt før det smalt. Men på tross av klare og gjentatte beskjeder dreier ikke «Helge Ingstad» slik det blir gitt beskjed om. Det var fregatten som hadde plikt til å skifte retning, og et tankskip bruker også mye lengre tid på å endre retning enn en fregatt.

– Går for nærme blokkene

Uten å være sikker på om det er fregatten som kommer mot dem, spør «Sola TS» om det er «Helge Ingstad» som kommer mot dem. Dette bekrefter krigsskipet fem sekunder etter.

I tiden som følger ber tankskipet fregatten gjentatte ganger om å dreie kursen mot styrbord.

Svaret fra fregatten er:

– Da går vi for nærme blokkene.

Det er uklart hva som menes med «blokkene».

– Drei!

Deretter blir det gitt nok en tydelig beskjed til fregatten:

– «Helge Ingstad», du må gjøre noe. Du begynner å nærme deg veldig.

Senere gir tankskipet følgende beskjed:

– «Helge Ingstad»! Drei!

Tre sekunder etter sies det:

– Det blir en kollisjon her da.

– Drei!

– Det kan være et krigsskip. Jeg traff den.

– Det er mottatt.

Ber om assistanse

Kontakten med «Helge Ingstad» blir sporadisk etter dette, og det ljomer kraftig fra fregattens alarmer.

– Vi har slått alarm. Prøver å få kontroll på situasjonen, sier de til vaktsentralen, ifølge lydloggen VG har publisert.

– Vi står foreløpig på fast grunn og trenger umiddelbar assistanse.

– Det er mottatt.

Deretter kan man høre hvordan flere båter kommuniserer og hvordan mannskapet på «Helge Ingstad» ber om umiddelbar assistanse. Fregatten hadde en fart på 17 knop viser radarbildene. Det er slepebåten Ajax som ble sendt ut.

Drev navigasjonstrening

«KNM Helge Ingstad»drev med navigasjonstrening da ulykken inntraff utenfor Øygarden, det har Nato bekreftet overfor NRK. Det var klokken 04 natt til torsdag da dramaet startet.

Statens havarikommisjon har iverksatt gransking av hendelsen der 137 personer var om bord i fregatten «Helge Ingstad» og 23 personer var om bord i tankskipet «Sola». Åtte personer ble skadet.

Les også: Slik skjedde fregattulykken – minutt for minutt

Les også: Åtte personer skadet i kollisjon mellom fregatt og tankskip

Lyspunkt

AKTUELT NÅ