Hopp til innhold

– Visste at amerikanerne drev observasjon, ikke overvåkning

PST fikk melding om at gruppe lik ambassadeovervåkerne i SDU fantes i et annet land i 2006, men har ikke bevis for at de drev med overvåkning i Norge.

PST-sjef Janne Kristiansen

– Vi undersøkte saken og gjorde det klart for den amerikanske ambassaden at den må følge norsk lov, sa PST-sjef Janne Kristiansen under dagens høring om ambassadesaken i Stortinget.

Foto: NRK

– Når man får informasjon fra en samarbeidende tjeneste, er det informasjon til oss som vi må holde hos oss. Vi har ikke lov til å gå videre med den, fastslo direktør Janne Kristiansen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) under onsdagens høring om ambassadesaken i Stortinget.

– Vi undersøkte saken og gjorde det klart for den amerikanske ambassaden at den må følge norsk lov, sa PST-sjefen.

Per Sandberg

Komitéleder Per Sandberg (Frp) spurte Kristiansen om hun synes det var merkelig at ingen som jobber med sikkerhet på høyt nivå i Norge ikke visste om gruppen før i 2006.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

PST fikk meldingen fra en samarbeidende tjeneste i august 2006, opplyste hun.

Ifølge TV 2, som avslørte saken før jul i 2010, drev gruppen kalt Surveillance Detection Unit (SDU) overvåkning tilknyttet den amerikanske ambassaden i ti år.

– Ingen overvåkning

Komitéleder Per Sandberg (Frp) spurte Kristiansen om hun synes det var merkelig at ingen som jobber med sikkerhet på høyt nivå i Norge visste om gruppen før i 2006.

Hun svarte at PST visste at USAs ambassade hadde både sivile og uniformerte vakter som jobbet med sikkerhet. Hun nedvurderte betydningen av selve navnet.

– Navnet er egentlig underordnet. Vi har ikke holdepunkter for at de har drevet overvåkning, men observasjon, sa Kristiansen.

– Amerikanerne har foretatt observasjon for å ivareta sikkerheten for sine egne medarbeidere og egen bygning, sa Kristiansen som svar til et spørsmål fra Sigvald Oppebøen Hansen (Ap).

– Kan ikke godkjenne

Tidligere i høringen hadde politidirektør Ingelin Killengreen understreket at ambassadenes virksomhet er regulert med utgangspunkt i Wien-konvensjonen, og at de må følge norsk lov.

– Ansvaret for sikkerheten for ambassadene ligger på norsk politi, fastslo politidirektøren.

Frps Sandberg spurte PST-sjefen om det var mulig at noen i PST hadde gitt signaler som amerikanerne kunne forstå som en aksept for en overvåkningsgruppe.

– Vi har ikke myndighet til å akseptere en slik enhet. Amerikanerne forstår at en mellomleder i POT (daværende Politiets overvåkningstjeneste, journ.anm.) ikke kan godkjenne en slik enhet. De vet hvor de må gå for å godkjenne den, svarte Kristiansen.

(Saken fortsetter under bildet)

Politidirektør Ingelin Killengreen

– Jeg kan bare konstatere at det politiet kjenner til, er indikasjoner på aktivitet, sa politidirektør Ingelin Killengreen.

Foto: NRK

Alle avviser kjennskap

Under høringen avviste politiker- og polititoppene i tur og orden at de kjente til overvåkningsgruppen før TV 2 varslet sitt nyhetsinnslag, som ble sendt 3. november.

Justiskomiteen fikk svar fra nåværende justisminister Knut Storberget (Ap), utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V), politidirektør Killengreen, PST-sjef Kristiansen og politimester i Oslo Anstein Gjengedal.

Killengreen var selv politimester i Oslo frem til 2000.

– Da har altså denne gruppen levd sitt eget liv, konstaterte komitéleder Per Sandberg (Frp).

– Jeg kan bare konstatere at det politiet kjenner til, er indikasjoner på aktivitet, og også enkeltpersoner. Hva man bør og skal kjenne til blir spekulasjoner, sa Killengreen.

– Ingen lignende enheter

Kristiansen sa at PST ikke har informasjon om at andre land har lignende enheter som SDU.

Akthar Chaudhry (SV) presset PST-lederen til å svare på om hun kunne garantere at Al Qaida ikke har noen base i Norge:

– Det kan jeg ikke garantere, svarte Kristiansen.

– Mitt fokus er at det ikke skal skje terror mot Pakistans ambassade, eller Kina eller Israels eller noen lands ambassader i vårt land, svarte hun på et spørsmål fra Chaudhry om at USA blir forskjellsbehandlet.

Ingen brev funnet

Saksordfører Anders B. Werp (H) viste til brev som skal ha gått til to navngitte tjenestepersoner 5. mai 2000, én ansatt i Oslo politdistrikt og én i daværende politiets overvåkningstjeneste (POT). Brevet skal ha dreid seg om en «observasjonsgruppe».

– Våre undersøkelser har ikke klart å frembringe at personen har fått et slikt brev, svarte Killengreen.

Brevene skal ha kommet under én måned etter et møte mellom Oslo politidistrikt og USAs ambassade sin fant sted 10. april 2000.

Ifølge Kristiansen har PST heller ikke funnet noe brev etter sine undersøkelser.

Avviser ukultur

Sandberg spurte både Killengreen og Kristiansen om politifolk har gitt fra seg taushetsbelagt informasjon til medarbeidere ved ambassaden:

– Ingenting tyder på at det er en slik ukultur, sa Killengreen.

– Vi har ingen indikasjoner har gitt taushetsbelagt informasjon til medarbeidere ved ambassaden. Jeg kan ikke utelukke at det har skjedd, men ansatte i PST er underlagt livslang taushetsplikt, sa PST-sjef Kristiansen.

Justiskomiteen vil nå fortsette sitt arbeid med å lage en innstilling for Stortinget.

Knut Storberget og Anders Werp

Justisminister Knut Storberget (t.v.) svarte på spørsmål fra saksordfører Anders B. Werp (H) under høringen.

Foto: Mari Hvamb / NRK

AKTUELT NÅ