Hopp til innhold

Trippeldrapet i Årdal: «Det er helt uvirkelig»

ÅRDALSTANGEN/OSLO: Mens lokalsamfunnet i Årdal sørger etter at tre mennesker ble drept, arbeides det med å finne ut hvordan det kunne gå så fryktelig galt.

Ingen vet foreløpig hva som skjedde før den 31 år gamle asylsøkeren fra Sør-Sudan trakk en kniv og drepte sine to medpassasjerer og sjåføren i bussen.

Bussen stanset i Årdal like etter klokken halv fem mandag ettermiddag.

Klokken 17.21 får AMK melding om det de tror er et trafikkuhell på strekningen mellom Årdal og Tyin på Fylkesveg 53 i Sogn og Fjordane.

Margaret Molland Sanden

Margaret Molland Sanden frå Årdalstangen var en av de tre som ble drept på Valdresekspressen.

Foto: privat

27 andre nødtelefoner og 14 minutter senere ble meldingen sendt videre til politi og brannvesen. Like etterpå ble det klart at det var langt mer dramatisk enn et trafikkuhell, at det dreide seg om en busskapring.

– Det så ille ut

Blant drapsofrene er 19 år gamle Margaret Molland Sanden. Den unge jenta var på vei tilbake til studiene i Oslo fra hjembygda i Sogn og Fjordane.

– Jeg ser først jenta ligge i midtgangen, og skjønner at her er det snakk om noe annet enn en bussulykke. Det så ille ut, forteller vitnet Roald til NRK.

Han og samboeren kom til bussen som tredje bil, fra Fagernes-sida.

– Synet vil prege oss i lang tid fremover.

Årdal i sorg

Tirsdag formiddag pågikk det hektisk møtevirksomhet på rådhuset i den lille industribygda. Politiet, UDI, kommunen og asylmottaket jobber alle med å finne ut hvordan den grufulle hendelsen kunne skje.

Odd Arne Guttulsrød, kona Ingunn og barnebarnet Sander var blant de mange som har tatt turen til Rådhuset for å tenne lys tirsdag.

– Det er helt uvirkeleg og nå er det viktig å stå sammen, sier Guttulsrød.

Les også: - Alle som kommer er preget

Politiet hindret av veiarbeid

Ronny Iden

Politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane er enig i at det tok for lang tid før politiet kom fram til stedet.

Foto: Truls Kleiven / NRK

Politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane innrømmer at det tok for lang tid før politiet kom fram til stedet.

Politipatruljen som ble bedt om å komme seg til åstedet befant seg da i Lærdal.

En lang kjøretur mot Årdal ble fire mil lenger på grunn av veiarbeid i en tunnel. Totalt måtte politiet kjøre 89 kilometer før de var framme ved åstedet - én time og 14 minutter etter de fikk varslingen. For lang tid, vedgår politimester Ronny Iden.

Les også: Justisministeren: – Responstida fremstår jo som veldig lang

Det var mannskap fra brannvesenet og ambulansepersonell som overmannet gjerningspersonen og holdt kontroll på ham, fram til politiet kom til stedet.

Les også: Vegarbeid hindra politiet å ta den kortaste ruta til drapsstaden på fjellet
Les også: Politiet valde lang omveg - ambulansane kom fram ein time før

Prøvde å hjelpe

John Norman Melheim og sønnen Vegard Jevnaker Melheim (22) var på vei hjem fra hytta da de ble blant de første som kom til drapsåstedet, før både politi og brannvesen.

Da de kom fram ble de møtt av en mann som fortalte om kapringen bare 50 meter lenger framme.

– Vi visste jo ikke hva vi skulle tro. Han var jo tydelig oppskaket, pratet fort og var tydelig preget av det han hadde sett og opplevd, sier Vegard.

Mannen fortalte at de hadde gått bort til bussen, som stod på skrå i motsatt kjørefelt, for å sjekke om alt var i orden.

– Når de kom bort så hadde de sett at en person lå i trappa i bussen ned mot glassruta og det var masse blod.

Saken fortsetter under bildet

Melheim

- En følelsesmessig svært tøff opplevelse, sier John Norman Melheim og Vegard Jevnaker Melheim som var blant de første som kom fram til åstedet.

Foto: Alf Vidar Snæland

Samlet i sorgen

I tillegg til Margaret Molland Sanden ble bussjåfør Arve Kvernhaug (58) og den svenske statsborgeren Brahim Khouya (53) som er bosatt i Gøteborg, drept.

Kjell Olav Høstaker Nordheim

Vikarprest i Årdal, Kjell Olav Høstaker Nordheim, inviterer til åpen kirke tirsdag.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

Lokalsamfunnet i Årdal er sterkt preget av hendelsen og en uvanlig ro senket seg over det lille samfunnet fredag kveld.

Les også: «Ho hadde alltid eit smil om munnen»

Det er opprettet et pårørendesenter på Årdalstangen, og folk har samlet seg i sorgen for å tenne lys og legge ned roser for å minnes dem som har mistet livet. Tirsdag klokken 15 er det planlagt å holde åpen kirke på Årdalstangen.

– Etter en slik tragedie, er det så mange som vil oppleve at de er rammet, også på den måten at de føler på sorg og smerte. Det blir synliggjort hvor små vi er, hvor sårbare vi er og hvor avhengige vi er av hverandre, sier vikarprest i Årdal, Kjell Olav Høstaker Nordheim til NRK.

Ikke første gang

Også bussjåfører over hele landet er i dag sterkt preget av hendelsen.

Forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund sier gårsdagens hendelse har gått kraftig inn på medlemmene deres og at alle deres medlemmer i dag blir oppfordret til å gå med sørgebånd for å vise støtte med de pårørende.

– Våre tanker går til de aller nærmeste, til familie, venner og kjente av de som er rammet av dette. Dette er en forferdelig hendelse som kommer til å prege oss i lang, lang tid framover.

Les også: Blir oppmoda om å gå med sørgeband
Les også: Mista kollega i går, sit bak bussrattet i dag

Saken fortsetter under bildet

Skulejenter tenner lys

Årdalssamfunnet er sterkt preget av hendelsen. Tirsdag har mange møtt opp for å tenne lys og legge ned blomster.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide

– Vanskelig å finne ord

Det er ikke første gang Valdresekspressen har blitt kapret og at utfallet har vært fryktelig. I 2003 ble bussjåfør Audun Bøland drept da en 26 år gammel mann gikk amok med kniv.

Rundt 60 ansatte i busselskapet Jotunheimen Valdres Bilselskap (VBS), der den drepte bussjåføren var ansatt, var tirsdag samlet til minnestund.

Anders Grønbekk

Tillitsvalgt Anders Grønbekk i Jotunheimen Valdres Bilselskap (VBS), sier folk har reagert med sinne og tårer, men at de ansatte er innstilte på å fortsette å kjøre buss.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

– Folk reagerte med sinne og tårer. Men alle er innstilt på å fortsette å kjøre buss, sa tillitsvalgt Anders Grønbekk etter minnesstunden.

Les også: – Man begynner jo å tenke litt

– Det er vanskelig å finne ord for det som nå har skjedd igjen. Jeg blir nesten stum, sier daglig leder i selskapet, Kristoffer Kvame.

– Jeg synes det er veldig, veldig synd at et selskap skal bli rammet av noe slikt to ganger.

Les også: Mista kollega i går, sit bak bussrattet i dag
Les også: La oss vente med å konkludere denne gangen

Skulle sendes ut av landet

En 31 år gammel asylsøker som bodde på asylmottaket i Årdal er siktet for drapene. Han ble selv skadet og er innlagt på Haukeland universitetssykehus med lettere skader.

Den siktede mannen fikk avslag på asylsøknaden sin i juni. Nesten fem måneder etter var han fremdeles i Norge. Ifølge VG skulle han sendes ut av landet tirsdag.

Les også: Fekk asylavslag i juni - men var framleis i Norge fem månader etter
Les også: – Frp må høre på egen statsminister

– Dette er en person som har søkt om asyl, og som kom til Norge i april. Han fikk avslag på søknaden i juni, og skulle returneres til Spania etter den såkalte Dublin-forordningen, sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo.

Ifølge Dublin-forordningen skal personer som allerede har søkt asyl i et europeisk land, tilbake til det første landet de søkte asyl i.

Politiet i Årdal frykter at mannen kan ha blitt advart om utkastelsen.

Frode Forfang

– Ingenting som tilsa at noe slikt kunne skje, sier Frode Forfang i UDI.

Foto: NRK
– Satte seg på bussen frivillig

Assisterande direktør i Hero, Tor Brekke, sier at det at den drapssiktede mannen var på Valdresekspressen ikke har noe med utsending av landet å gjøre.

– Slik vi forstår det har mannen satt seg på bussen på eget initiativ. Det har ikke noe med uttransportering å gjøre, slik vi har forstått det foreløpig, sier Brekke.

Brekke legger til at de ikke har forstått det som at det har vært tegn til at mannen var i ubalanse.

Les også: Asylsøkjarar er redde - fryktar represaliar frå bygdefolk

Han får støtte av Frode Forfang i UDI.

– Alle mennesker er en kalkulert risiko, men det var ingenting i denne saken som tilsa at noe slikt kunne skje, sier han om den siktede asylsøkeren.

Likevel vil UDI nå gjennomgå alle rutiner for uttransportering av asylsøkere med avslag for å sikre seg mot en lignende hendelse.

Les også: Solberg: - Det skal være trygt å reise i Norge
Les også: VG: - Sikta skulle ut av landet

Politiet arbeider med sporsikring rundt busssen.

Politiet arbeidet mandag kveld med å sikre spor på åstedet. Tirsdag morgen ble bussen fraktet vekk fra stedet.

Foto: Øyvind Bye Skille

AKTUELT NÅ