Hopp til innhold

«Berit» skal slå mot land i natt

Kysten fra Stad til Lofoten forbereder seg på at «Berit» slår mot land natt til lørdag. Ekstremværet kan gi rekordhøy vannstand.

Video Bli med rundt Runde

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Åh hjelp - kan vi reise tilbake? spør NRKs reporter idet «Berit» glefser på turen rundt Runde.

– «Berit» herjer videre. Akkurat nå venter vi at hun skal komme inn på Helgelandskysten med full tyngde, sier Rune Skoglund ved værvarslinga i Nord-Norge til NRK.

– Kombinasjonen av sterk storm med lokalt nedbør og torden, samt springflo, vil gi svært høye bølger, forklarer han.

Hele den værharde kyststrekningen fra Stad til Lofoten rammes av «Berit».

– I Troms og Finnmark blir det høy vannstand tidlig i morgen ettermiddag, men her blir ikke vinden særlig sterk, sier Skoglund.

Utvidet ekstremvarsel

Meteorologene sendte ut ekstremvarsel for «Berit» fordi kombinasjonen av sterke lavtrykk, vind mot land og springflo ville gi ekstremt høye vannstander ved flo fredag og natt til lørdag.

Hovedårsaken til det utvidede ekstremvarselet er ekstremt høy vannstand som følge av lavtrykkene, og ikke vinden.

SE: Oppdaterte vermeldingar på yr.no

Sterk storm er hakket før orkan på Beuforts vindskala som benyttes i all værvarsling. Vindstyrken varierer mellom 28,5 og 32,6 meter per sekund. Det er en vindstyrke som sjelden forekommer og vanligvis følges av store ødeleggelser, ifølge vindskalaoversikten på yr.no.

– Det har ikke vært de store forberedelsene her. Derfor blir det spennende å se hvor langt vannet vil slå innover kaianlegget, sier NRK-reporter Roar Halten, som er i Kristiansund fredag kveld.

Saken fortsetter etter bildet

Orkan ved Kråkenes

ORKAN VED KRÅKENES: Høy flo kombinert med kraftig vind gir høye bølger ved Kråkenes, ett av de mest værutsette stedene på vestkysten av Norge.

Foto: Torfinn Kråkenes

Rekordflo

Ifølge det oppdaterte ekstremvarselet vil kombinasjonen av springflo, storm og høye bølger som skyller rett mot land, gi en vannstand som er 1,1 meter over det som er oppgitt i tidevannstabellen. Varselet gjelder for Møre- og Romsdal, Trøndelag og hele Nord-Norge.

– Våre prognoser viser at vi ved flo natt til lørdag vil få en flo som er høyere enn det som noen gang er målt. Vi må nok regne med rekordvannstander på flere steder, sier meteorolog Anne Ersdal ved værvarslinga for Nord-Norge, til NTB.

Norges vassdrags – og energidirektorat (NVE) sendte fredag kveld ut flomvarsel for Vestlandet og Nordland i forbindelse med uværet. Det er ventet store nedbørsmengder og stor vannføring i vassdrag, opplyser NVE.

Saken fortsetter etter videoen

Video "Berit" kasta seg over reporteren

TATT AV BERIT: Tore Ellingseter fikk seg en skikkelig overraskelse da han rapporterteom ekstremværet.

Ingen alvorlige nødmeldinger

Hovedredningssentralene (HRS) i Sør-Norge og Nord-Norge har ved 20.30-tiden fredag kveld ikke fått inn noen alvorlige nødmeldinger.

– Her er det helt stille, sier Erling Harstad, redningsleder ved HRS for Nord-Norge, til NRK.

– Hold dere innendørs

Fredag ettermiddag lå uværet «Berit» mellom Island og Norge. Det beveget seg i retning Lofoten der stormsenteret vil ligge ved midnatt.

– Såfremt man ikke har noe spesielt å gjøre utendørs, så oppfordrer jeg folk å være inne. Vi har sett før under lignende forhold at hustak og andre løse gjenstander kan suse gjennom lufta, sa Sivert Dørum, meteorologkonsulent ved værtjenesten ved Bodø hovedflystasjon til NRK fredag.

Fiskeridirektoratet har oppfordret alle oppdrettere som kan bli rammet av uværet, til å kontrollere anleggene sine, siden uværet kan skape unormalt store bevegelser i anleggene.

Saken fortsetter etter videoen

Video Ber folk halde seg heime

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Ber folk om å holde seg hjemme.

Tok strømmen og stoppet båter

I Sogn og Fjordane herjet «Berit» natt til fredag. Vegen over Sognefjellet holdes stengt. I Møre og Romsdal «tok «Berit» strømmen og stoppet noen hurtigbåter.

Ved kysten av Trøndelag er det ventet hundreårsbølger.

På Sørburøya i Frøya kommune ytterst på Trøndelagskysten ble barna sendt tidlig hjem fra skolen på grunn av ekstremværet.

Restene av «Berit» er ventet å fortsette nordover og det svekkede lavtrykket vil fortsette østover i Barentshavet.

Saken fortsetter under bildet

Alnes uvær Berit

HØYE BØLGER: «Berit» slår inn mot land ved Alnes utenfor Ålesund. Hele den værharde kyststrekningen fra Stad til Lofoten rammes av ekstremværet.

Foto: Remi Sagen / NRK

Stanset plattformarbeid

Det er nesten to år siden forrige gang det ble sendt ut ekstremvarsel her i landet. I januar 2010 traff ekstremværet «Ask» Nord-Norge og gjorde skade i de tre nordligste fylkene.

Fredag formiddag ble det målt vindkast på 79 knop på Statoils plattform Heidrun i Norskehavet. Orkan starter på 63 knop.

– Jeg snakket akkurat med plattformen. Det var god stemning om bord, det blåste kraftig og plattformen rørte litt på seg, sa informasjonssjef i Statoil Ola Anders Skauby til NRK.

Han sier at de 200 personene om bord har forberedt seg på mye vær, blant annet er all ferdsel og arbeid utendørs stanset.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger